Blog

We worden steeds ouder

pensioen ouder worden
14 september 2016 / Netservice-32

We worden steeds ouder. Dat is geen nieuws. De levensverwachting is gestegen met 5 jaar tussen 2000 en 2015. Dat is de snelste groei sinds 1960. De gemiddelde leeftijd voor Nederlanders is voor mannen 88,1 jaar en voor vrouwen 89,8 jaar. Op de laatste vier á vijf jaar van het leven na ervaart men een goede gezondheid.

Dankzij groeiende medische kennis is het mogelijk mensen steeds langer te laten leven en gezond te houden. De Britse biomedisch gerontoloog Aubrey de Grey stelde in het BBC-programma HardTalk dat er 50 procent kans is dat de eerste persoon die 1000 jaar oud wordt nu al leeft, en zelfs van middelbare leeftijd is. Andrea Maier beloofde onlangs in Zomergasten dat het binnenkort mogelijk is om 130 jaar te worden zonder gezondheidsproblemen.

Dat is niet niks! Stel je voor. De gemiddelde leeftijd waarop wij Nederlanders met pensioen gaan is 65,6 jaar. Nu zal dit komende jaren vast nog wel stijgen. Maar als je 130 jaar wordt, heb je nog zo’n 60 levensjaren over. Ongeveer een half mensenleven dus. Waarin je niet dagelijks in de file staat of op de trein wacht, niet elke dag begint met een kopje koffie met je collega, geen lunchwandelingetje maakt met die aardige dame van achter de receptie, geen personeelsborrels hebt en je niet bezig bent met je werk waar je (hopelijk) van houdt.

Extra belangrijk dus om aandacht te besteden aan deze periode. Waarvoor ga je deze tweede helft van je leven uit bed komen? Vrije tijd is heerlijk, maar wat als alle tijd vrije tijd is? Hoe vul je die tijd in, hoe kun je genieten, hoe blijf je gezond als je (bijna) niks meer moet?

Om jezelf op je pensioen voor te bereiden is het goed eens bij deze vragen stil te staan, eventueel ook met je partner of vrienden. En speciaal voor jou en je eventuele partner organiseert SBI Formaat Pensioen in Zicht cursussen. Vijf of drie dagen op pad met leeftijdsgenoten en een trainer. Terwijl je geniet van een prachtige omgeving krijg je workshops en ga je in gesprek over gezond ouder worden, afscheid nemen van je werk, zinvol leven na je pensioen, vrije tijd en meer. Zodat je straks gezond van je pensioen kunt genieten!

Mieke Heijnen en Bettine de Gooijer

Deel dit bericht