Blog

Wet Huis voor Klokkenluiders – meer dan een regeling om de klok te kunnen luiden

klokkenluider
25 mei 2016 / Nicole Pikkemaat

Naar verwachting zal rond juli 2016 de wet Huis voor Klokkenluiders in werking treden. Alle werkgevers bij wie ten minste 50 personen werkzaam zijn, worden dan wettelijk verplicht een interne meldregeling te hebben. Het Adviespunt Klokkenluiders adviseert werkgevers niet te wachten tot april 2016, maar tijdig een (aangepaste) interne meldregeling vast te stellen. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op de interne meldregeling. De nieuwe wet is een goede aanleiding om het huidige beleid inzake ongewenst gedrag in je organisatie weer eens goed ‘af te stoffen’ en/of (nieuw) leven in te blazen. Ik hoop dat de volgende uitspraken OR-en aan het denken zetten:

  • Integriteit vormt zich niet alleen door regels, maar meer nog door een goed gesprek. Het gaat om de zoektocht. En ook een goede uitleg / introductie is van wezenlijk belang!
  • De deskundigheid van de vertrouwenspersoon wordt op de proef gesteld. Er is bijvoorbeeld een duidelijk verschil tussen een vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en een vertrouwenspersoon integriteit. Dat wil niet zeggen dat dit niet door dezelfde personen ingevuld kan worden, maar laat dit een bewuste keuze zijn!
  • Veel klokkenluiders zien af van een melding onder de druk van de organisatie die de melding als bedreiging (imagoschade) ziet. Een goede meldprocedure maakt duidelijk dat misstanden niet getolereerd worden en dat ieder vermoeden waarvan melding wordt gedaan serieus wordt genomen. Laten we daar vooral van leren …

Niet alleen beleid afstoffen dus, maar ook stof tot nadenken! Meer horen en weten, kom naar het actualiteitencollege hierover op donderdagmiddag 16 juni in Utrecht.

Nicole Pikkemaat

Deel dit bericht