Blog

Wie wordt er beter van de zorg?

Ondernemingsraad bestuurder geld zorg
01 juli 2016 / Netservice-32

Soms schrik je van berichten en ben je tegelijkertijd niet verbaasd.
Onderstaand bericht kwam in de pers voorbij (Omroep Gelderland).
‘Ik ben verbaasd dat je in de zorg zo gemakkelijk geld kunt verdienen. Het is een goudmijn’, zegt professor Accountancy Jeroen Suijs van Tilburg University. ‘Via winsten verdwijnt heel wat zorggeld in de zakken van de directie’, aldus professor Harrie Verbon, van Openbare Financiën van dezelfde universiteit. Verbon schat dat de overheid 1 miljard euro kan besparen op een totaalbedrag van 31 miljard aan zorggeld. Lees hier het artikel.

Bezuinigen in de zorg en dan deze berichten. We kunnen heel lang de discussie voeren of zorgbedrijven wel of geen winst moeten maken en wat de winstbestemming is, en wat zit er dan precies in de winst en daarmee vooral alles wegpraten…
In dit geval zou het gaan om winsten die direct doorgesluisd worden naar de directie. En ook daarvan kan je zeggen ‘als het hun eigen bedrijf is en ze lopen ook het risico’… En voordat je het weet ben je alles aan het wegpraten.
Overigens is de zorg bezig om een zorgbrede governance code op te stellen, spannend om te zien hoe daar over de medezeggenschap gepraat wordt.

De zorg en de kosten van de zorg staan volop in de schijnwerpers. Minder mensen in de zorg, de zorg wordt minder. Volop controle door de NZA over o.a. de juiste financiering in de zorg.
En dan dit bericht wat ik in ieder geval niet wil wegpraten.
Wellicht goed om als ondernemingsraad het in de desbetreffende organisaties aan de orde te stellen. Eerst goed kijken wat er aan de hand is… en dan een mening geven. Niet wegpraten maar over doorpraten en concrete afspraken maken tussen OR en bestuurder over: wie behoort er beter te worden van de zorg.

Jaap Jongejan, algemeen directeur SBI Formaat

Deel dit bericht