Nieuw in de OR / WOR , OR en bestuurder
Overlegprocedure

Artikel 23, 23a en 23b WOR regelen het reguliere overleg van de OR met de bestuurder. Artikel 24 regelt het zogeheten Algemene Gang van Zaken Overleg, wat de ondernemingsraad en de bestuurder in bijzijn van een vertegenwoordiging van de toezichthouder, volgens de wet verplicht zijn tweemaal per jaar met elkaar te voeren. 

De OV

Het overleg van de OR en de bestuurder (de directie) vindt plaats in een overlegvergadering (de OV). In een overlegvergadering spreken ondernemingsraad en bestuurder met elkaar over allerlei zaken die het bedrijf en het personeel aangaan. De bestuurder en de OR kunnen ieder onderwerpen ter bespreking aandragen. Ook komen onderwerpen op de agenda van bijvoorbeeld artikel 25, 27 of 28. Een overlegvergadering kan niet plaatsvinden als minder dan de helft van het aantal zittende OR-leden aanwezig is (artikel 23a lid 1 WOR).

Jaarlijkse planning

Meestal maken OR en bestuurder jaarlijks een planning van het aantal overlegvergaderingen. Dat aantal zal per bedrijf of organisatie verschillen. Gebruikelijk is een minimum van 6 overlegvergaderingen per jaar. En er zal altijd een vergadering moeten plaatsvinden (binnen twee weken) als de ondernemingsraad of de bestuurder daarom vraagt. Dat is dan vaak een extra of “tussentijdse” OV. Voor een effectief overleg is het aan te bevelen om de agenda en bijbehorende stukken minimaal een week vóór de vergadering aan de OV-deelnemers (bestuurder en OR-leden) te verstrekken. De bestuurder en de OR maken verder afspraken over het (vooraf) ter kennis stellen van de OV-agenda en (achteraf) een verslag van de OV aan het personeel.

Secretaris en voorzitter OV

De secretaris van de OR is meestal ook de secretaris van de overlegvergadering. Deze stelt de agenda op, na overleg met de voorzitter van de OR en de bestuurder. De bestuurder en de voorzitter van de OR zitten beurtelings de OV voor. De ondernemingsraad en bestuurder kunnen hierover andere afspraken maken (artikel 23a lid 2 en 3 WOR).

Woordvoerder

Op de overlegvergadering kunnen alle leden van de OR het woord voeren. De OR kan er voor kiezen om voor een bepaald agendapunt een van de OR-leden als woordvoerder aan te wijzen, bijvoorbeeld vanwege iemands deskundigheid op dat gebied.

Uitnodigen deskundige

Zowel bestuurder als de OR kunnen een deskundige uitnodigen voor het bijwonen van de overlegvergadering. Zij stellen elkaar hiervan tijdig, vooraf op de hoogte.

Besluitvorming en schorsing

Er kunnen tijdens de overlegvergadering besluiten worden genomen. Het is mogelijk dat de voorzitter van de OV op verzoek van een van de partijen de vergadering schorst voor onderling beraad. In veel gevallen is het de OR echter aan te raden na de overlegvergadering in een aparte OR-vergadering een standpunt te bepalen en de bestuurder hiervan vervolgens schriftelijk op de hoogte te stellen.

Informeel overleg

Soms wordt buiten de overlegvergaderingen informeel overleg gevoerd tussen de bestuurder en het dagelijks bestuur van de OR. Daar is op zich geen bezwaar tegen, als maar duidelijk is dat geen besluitvorming plaats kan vinden in het informele overleg.

Overleg tussen commissie en bestuurder

Als de OR zijn bevoegdheden over bepaalde onderwerpen heeft overgedragen aan een commissie, zal deze commissie daarover het overleg voeren met de bestuurder.

Artikel 24 overleg

Naast het reguliere overleg tussen OR en bestuurder schrijft de wet ook voor dat er tweemaal een overleg plaatsvindt over de algemene gang van zaken van de onderneming. In die vergaderingen informeert de bestuurder de ondernemingsraad over onderwerpen uit artikel 25 en 27 en besluiten daarover die al in voorbereiding zijn of er nog aan staan te komen. OR en bestuurder kunnen dan tijdig afspraken maken over de betrokkenheid van de OR met een instemmingverzoek of adviesaanvraag. Bij deze overleggen moet ook een vertegenwoordiging van de toezichthouder – als die er is – aanwezig zijn.

Effectief omgaan met je OR

Met de OR wil je inhoudelijke gesprekken voeren over thema’s die ertoe doen. Hoe krijg je een inhoudelijke dialoog met de OR van de grond? Hoe voorkom je onnodige discussies over procedures en wettelijke voorschriften?  

Deze onlinetraining geeft jouw praktische handvatten!

Invloed uitoefenen

Wil jij als directeur, lid van het managementteam of HR-manager invloed uitoefenen op de kwaliteit van de medezeggenschap? Leg hiervoor de basis in de training ‘Bestuurder en medezeggenschap’ en wissel ook ervaringen uit met andere deelnemers! Na deze training beschik jij over bredere en beter hanteerbare kennis van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR), je kent de spelregels en kunt met heldere werkafspraken de effectiviteit van de kwaliteit van de medezeggenschap in jouw organisatie verbeteren.

De experts denken met je mee!

Dagelijks bestuur training

Wat doen de voorzitter en de (ambtelijk) secretaris? Het dagelijks bestuur (DB) geeft leiding aan het OR-werk. Je zorgt ervoor dat de OR doelen stelt en daar resultaatgericht aan werkt. Jullie zijn als het ware ‘het management’ van de OR. In deze training wordt jij meegenomen in het werk van een (ambtelijk) secretaris.

Bekijk hier de training:

Deel dit bericht