Nieuws

Flexwerkers kunnen meedoen aan de medezeggenschap

flexwerkers ondernemingsraad medezeggenschap
25 mei 2016

Maak mogelijk dat flexwerkers mee kunnen doen aan de medezeggenschap en versterk de deelname aan de OR

Flexwerkers die uitzendkracht zijn (en korter dan 24 maanden in de onderneming werkzaam) en gedetacheerde medewerkers die een arbeidsovereenkomst hebben met een andere ondernemer, kunnen meetellen bij tot de in de onderneming werkende personen, een formulering uit de WOR die medebepalend is voor deelname aan de medezeggenschap via verkiezingen. Voorwaarde is dat de bestuurder het met deze uitbreiding eens is en het reglement overeenkomstig wordt aangepast. Het is artikel 6 lid 4 van de WOR die dit nu al mogelijk maakt.

Voor nog meer rechten wordt via een initiatiefvoorstel van een lid van de Tweede kamer voorgesteld aan alle flexwerkers zelfstandige MZ-rechten te geven: zij zijn dan daarvoor niet langer afhankelijk van de medewerking van de OR en de bestuurder.

Het is zoals gesteld echter nu al mogelijk om de flexwerkers te betrekken, indien OR en bestuurder hier achter staan en de voordelen ervan zien.

Een verdere stap die de OR zelfstandig kan zetten om flexwerkers bij de medezeggenschap te betrekken is eveneens mogelijk. Pas daarvoor uw reglement aan en kort de termijnen van het actief en passief kiesrecht in tot desgewenst nul. Dit behoeft geen instemming van de bestuurder. Die stap maakt het mogelijk dat medewerkers met tijdelijke contracten eerder kunnen meedoen aan de medezeggenschap.

Deel dit bericht