Nieuws

MZ LAB zorg

mz lab vernieuwing medezeggenschap ondernemingsraad
18 oktober 2016

Waarom stellen zo weinig jongeren zich kandidaat voor de ondernemingsraad? Komt dat doordat het OR-werk simpelweg taai en stoffig is, of is de OR juist stoffig doordat er geen nieuw bloed in zit? Een groep jongeren uit de zorg is ervan overtuigd dat ze niet langer aan de zijlijn willen staan, maar daadwerkelijk een verschil willen maken. 

Het MZ LAB bood hen deze kans vanuit de overtuiging dat het van groot belang is om ondernemingsraden te verjongen. Want de ondernemingsraden vergrijzen en de stem van jongeren binnen een organisatie wordt dan niet meer vertegenwoordigd. De kennis van de jongeren over medezeggenschap was niet altijd toereikend, en het imago van de OR niet altijd positief, dus er was werk aan de winkel! In een bootcamp en vijf masterclasses hebben de jongeren het belang van goede medezeggenschap leren inzien en zich verdiept in de actuele vraagstukken die daarin spelen. 

De jongeren hebben een half jaar lang gewerkt aan adviezen voor het vernieuwen en verjongen van medezeggenschap in de zorg. De adviezen zijn hier te lezen

Het MZ LAB zal ook in andere sectoren jongeren gaan activeren. Daarnaast is het MZ LAB constant in gesprek met werkgevers-  en werknemersorganisaties om het belang van jongerenparticipatie in de medezeggenschap te benadrukken. 

Deel dit bericht