Vervolgtraining DB-leden: het coachen van een team

Deze training van SBI Formaat richt zich op de meer ervaren voorzitter en secretaris. Het accent ligt op het coachen van het OR-team en uw rol als voorzitter/secretaris. Er wordt veel praktisch geoefend, waarbij het leren van en met elkaar centraal staat. We adviseren om deel te nemen als duo: voorzitter én secretaris.
U leert hoe u OR-leden kunt motiveren. U kunt verschillende fasen van teamontwikkeling onderscheiden en u weet welke belemmeringen een team kan tegenkomen in deze verschillende fasen. U hebt ervaren hoe u met deze belemmeringen om kunt gaan en hoe u de samenwerking binnen het team bevordert. U hebt meer vaardigheid in het luisteren, de kunst van het vragen stellen en feedback geven.

Praktische vaardigheden


Het gaat erom dat elk OR-lid zijn bijdrage levert en optimaal tot zijn recht komt. We gaan aan de slag met praktische vaardigheden voor het coachen van uw team. U leert hoe u OR-leden kunt activeren en motiveren. U oefent de kunst van het vragen stellen. Daarnaast bespreken we hoe u kunt omgaan met belemmeringen die de groei van uw OR nog tegenhouden.
Na afloop weet u hoe u de samenwerking binnen uw team kunt bevorderen.

De deelnemers ontvangen het boek 'leidinggeven aan de OR'.

Programma

Dag 1

9:30 - 10:00

 • Aankomst locatie

  Ontvangst met koffie en thee. 

10:00 - 12:30

 • Start cursus

  Afhandeling organisatorische zaken en introductie programma. 

 • Thema 1 Wat betekent coaching voor u?

  Als voorzitter en secretaris hebt u een voortrekkersrol binnen de OR. Deze rol kunt u op verschillende manieren invullen. In dit gedeelte van de training onderzoeken we hoe u tegen uw leidersrol aankijkt en wat teamcoaching voor u betekent. Door het gesprek hierover met de andere deelnemers leert u elkaar kennen en brengt u uw leerwensen voor de training in kaart.

12:30 - 13:30

 • Pauze en lunch

13:30 - 17:00

 • Thema 2 Het team leren kennen; uw bril en de werkelijkheid

  Het ideale team heeft heldere doelen, de teamleden zetten zich allemaal in, benutten hun kwaliteiten en werken goed samen. Dit komt tot uitdrukking in de resultaten. Deze ideale situatie staat misschien ver af van de realiteit van uw OR. In dit gedeelte van de training onderzoekt u hoe uw OR er voor staat. U brengt in kaart wat goed gaat in het team en welke belemmeringen verdere groei in de weg staan. Hierbij kijkt u vooral naar de interactie tussen de teamleden en de manier waarop u zelf aan die interactie deelneemt.

17:00 - 17:30

 • Pauze en snack

17:30 - 19:20

 • Vervolg van thema 2

19:20 - 19:30

 • Afsluiting van de eerste cursusdag met aansluitend diner
Dag 2

9:00 - 12:30

 • Start tweede cursusdag
 • Thema 3 Fasen van teamontwikkeling en stijlen van leidinggeven

  Een team dat groeit naar volwassenheid maakt verschillende fasen door. Elke fase heeft andere kenmerken en in elke fase staan ook andere behoeften van de teamleden centraal. Het is van belang om als voorzitter en secretaris je stijl van leidinggeven hierop af te stemmen.

12:30 - 13:30

 • Pauze en lunch

13:30 - 16:45

 • Thema 4 Werken met de eigen praktijk

  Op verschillende momenten in de training is er ruimte om aan de slag te gaan met situaties uit uw eigen praktijk. U oefent daarbij steeds met vaardigheden die passen bij het coachen. U leert van elkaar door goed te observeren en feedback te geven en omdat u de situaties van de andere deelnemers zult herkennen in uw eigen praktijk.

16:45 - 17:00

 • Afsluiting en einde van de cursus

Locatie

Conferentiehotel Landgoed Zonheuvel Doorn - Utrecht
Amersfoortseweg 98
3941 EP Doorn
NL
Telefoon:
0343-473500