Blog

Onze directeur vertrekt, wat nu?

directeur ondernemingsraad raad van toezicht
29 augustus 2016 / Els van der Valk

De voorzitter van de ondernemingsraad is gebeld door de voorzitter van de Raad van Toezicht met de mededeling dat er een nieuwe directeur gezocht wordt. De oude directeur gaat over een paar maanden met pensioen. De voorzitter van de OR vraagt hoe de ondernemingsraad betrokken wordt bij deze procedure. “We zullen de OR advies vragen wanneer een kandidaat geselecteerd is.”, zo luidt het antwoord.

Wat kan de ondernemingsraad, behalve afwachten, doen tot er een adviesaanvraag komt?

Als het goed is start het zoeken van een nieuwe directeur met het opstellen van een profiel. De ondernemingsraad kan de Raad van Toezicht vragen om het profiel en daarop reageren. Of de OR kan zelf een profiel opstellen en hierover in gesprek gaan met de RvT. Dit voorkomt dat aan het eind van de rit een kandidaat geselecteerd wordt waar de OR niet positief over is. Dan zou de hele procedure opnieuw gedaan moeten worden.

De ondernemingsraad kan ook voorstellen doen over de procedure. Wie zitten er in de sollicitatiecommissie? Wil de OR iemand voor deze commissie kunnen voordragen? Op welk moment wordt de OR om advies gevraagd? Als er een kandidaat geselecteerd is, of in een eerder stadium, bijv. over de laatste twee of drie overgebleven kandidaten? En welke informatie heeft de ondernemingsraad nodig om zijn advies uit te brengen? Een CV alleen is niet genoeg en een gesprek met de kandidaten is zeker aan te raden.

Als dit voortraject goed doorlopen wordt, is de kans op een positief advies groot. Een goed begin voor de nieuwe directeur en een basis voor een goede samenwerking tussen ondernemingsraad en bestuurder!

Els van der Valk, organisatieadviseur bij SBI Formaat

Deel dit bericht