Blog

Verhuizing of sluiting van een vestiging

reiskostenvergoeding reistijd
05 november 2015 / Frits van Heusden

De verhuizing van een bedrijf, de sluiting van een vestiging of het overbrengen van een deel van de activiteiten naar een andere locatie. Het zijn zaken waar ondernemingsraden regelmatig mee te maken krijgen.
In het ene geval is de impact minimaal: in dezelfde stad twee vestigingen samenvoegen en daarmee veel kosten besparen begrijpt iedereen. En daardoor 2 kilometer naar het zuiden reizen in plaats van naar het oosten fietsen is dan ook niet het probleem.

Heel vaak is het ingrijpender: Een extra reistijd van een uur voor een enkele reis -volgens de routeplanner- door een drukke regio kan grote gevolgen hebben. Het werk vraagt op die manier al gauw acht tot tien uur meer per week. En de kosten, wie betaalt die? Nu op de fiets en straks een –extra – auto moeten kopen om te werken?
En hoe pas ik het in in mijn privéleven? De kinderen naar school brengen, mijn zorgtaken, …?

Uit mijn praktijk blijkt dat bij een adviesaanvraag vooral de direct in het oog springende zaken worden genoemd. De voordelen voor de organisatie, de noodzaak, de synergie-effecten, etc. worden breed uitgemeten. En natuurlijk wordt een overgangsregeling aangeboden voor het betrokken personeel.
Maar na een half jaar zijn de kosten niet veranderd en neemt de reistijd niet af.

Het is voor de OR van belang zich goed te realiseren dat de impact op fysiek, sociaal en economisch gebied voor de medewerkers heel groot kunnen zijn!

Frits van Heusden, organisatieadviseur SBI Formaat

Deel dit bericht