Evenement medezeggenschap

Op 28 november vond op Landgoed Zonheuvel te Doorn, het evenement Nieuwe vormen van medezeggenschap plaats. Maar liefst 225 geïnteresseerde deelnemers waren aanwezig om mee te denken over nieuwe medezeggenschap.

Buurtzorg opende de dag met een inhoudelijke bijdrage, het draait niet om medezeggenschap maar om zeggenschap voor de werknemer. 16 koplopers van vernieuwende medezeggenschap gaven inspirerende voorbeelden uit eigen praktijk, veel praktijkvoorbeelden uit de zorg, maar ook organisaties zoals ABN AMRO, A.S. Watson en overheidsorganisaties waaronder Politie Eenheid Limburg, Provincie Zuid-Holland en Gemeente Hilversum.

Hét medezeggenschapsevenement van het jaar zorgde voor heel veel praktische tips op het gebied van meer participatie, meer betrokkenheid van medewerkers bij medezeggenschap, participantenpool en nieuwe middelen om met de achterban te communiceren. Evenals belangrijke lessen voor de bestuurder. In het samenspel van zeggenschap en medezeggenschap zal ook de bestuurder moeten willen vernieuwen. Van belang is het geven van vertrouwen en het nemen van verantwoordelijkheid. Daarmee komt de invloed van werknemers meer aan de voorkant van de besluitvorming terecht. Goede medezeggenschap draagt bij aan gevoel dat je niet alleen een stukje van de organisatie bent, maar dat de organisatie ook als een stukje van jou voelt. En dat komt weer ten goede aan de besluitvorming.

Op het evenement was dhr. dr. Frank Tros van het onderzoeksinstituut AIAS aanwezig, met een aankondiging dat er vanuit de SER pilots gevolgd gaan worden rond vernieuwende medezeggenschap, waar aanbevelingen uit komen richting de wet- en regelgeving op het gebied van medezeggenschap. Volgens Jaap Jongejan, algemeen directeur SBI Formaat, heeft de wetgeving (WOR) zich inmiddels wel bewezen en biedt deze wet ook voldoende ruimte voor vernieuwing.

Bij de afsluiting bleek dat 99% van de deelnemers daadwerkelijk een stap willen zetten om de medezeggenschap te vernieuwen. Deelnemers gaven aan dat traditionele medezeggenschap niet meer werkt. De tijd van klassieke medezeggenschap lijkt voorgoed voorbij. De vraag waarom vernieuwing in de medezeggenschap nodig is, is tijdens het evenement beantwoord. Het zaadje is geplant voor echte vernieuwing in de medezeggenschap.

Op donderdag 29 november 2018 organiseren wij de 3de editie van Nieuwe vormen van medezeggenschap. Noteer het alvast in uw agenda!