Sessies/workshops Nieuwe vormen van medezeggenschap 2022

In 2022 organiseren wij het medezeggenschapsevent: Nieuwe vormen van medezeggenschap! Nieuwe verbindingen: De toekomst van de medezeggenschap – een nieuw samenspel tussen bestuurder, OR en toezicht.

Inschrijven

Sessies/workshops

Tijdens het event zijn er 2 rondes waarin je een sessie/workshop kunt volgen. Deze sessies/workshops bestaan uit 2 verschillende soorten: Praktijk en Theorie/tools. Hieronder vind je alle sessies waarvoor jij je kunt opgeven.

Ronde 1 – 13:30 uur – 14:30 uur  / Ronde 2 15:00 uur – 16.00 uur

Praktijk

01. Diversiteit en inclusiviteit in medezeggenschap en toezicht – Unilever

UnileverBij Unilever wordt bewust en doelgericht gewerkt aan inclusiviteit en sterke strategische verbindingen. Zo is zowel de COR als de Raad van Commissarissen zeer internationaal en divers samengesteld. Diversiteit, zowel ten aanzien van LGBTQIA+ als afkomst wordt bewust gepromoot in alle geledingen. De verbinding tussen de medezeggenschap en het toezicht kenmerkt zich door een veelheid van (informeel) contact. Partijen zoeken elkaar bewust op en geven de (mede)zeggenschap op een moderne manier vorm. Zo werkt men met succes met een externe digitale ‘Councilwise’ tool om de mening en de kennis van de werkvloer op te halen. Inclusiviteit draait om hoe je met elkaar omgaat, om het voeren van een open dialoog. In vertrouwen en vrijheid kritische dingen tegen elkaar kunnen zeggen.

 

De voorzitter van de COR, Rachid Adbaili, vertelt hoe dit werkt en welke aandachtspunten daarbij belangrijk zijn. Je krijgt inspiratie en tips om meer strategisch, inclusief en daarmee ook sterk en effectief te handelen als (mede)zeggenschapper en/of toezichthouder.

02. Meer medezeggenschap met participanten – ABN AMRO

abn amroDe medezeggenschap van ABN AMRO was een van de eerste grote bedrijven die ging experimenteren met nieuwe vormen van medezeggenschap. Sinds 2013 werken zij met het participatiemodel waarbij kleine ondernemingsraden op projectbasis worden ondersteund door collega’s, de participanten. Een werkwijze die de betrokkenheid van collega’s bij de medezeggenschap positief heeft beïnvloed.

 

Het komend jaar evalueert de medezeggenschap van de bank het participatiemodel. Cristel Weber (tot 1 mei 2021 vice-voorzitter Raad van Medewerkers en nu participant) en Arlene Bosman (Voorzitter Raad van Medewerkers (COR) bespreken in deze sessie dit vernieuwende model voor medezeggenschap. Hoe het de betrokkenheid van medewerkers heeft vergroot en hoe het nog beter zou kunnen.

03. Medezeggenschap met ambassadeurs – WZU Veluwe

WZU VeluweMedezeggenschap van WZU Veluwe combineert een aantal verschillende vernieuwende trends tot een eigen zeer succesvolle mix met strategische en coördinerende OR-leden, projecten en ambassadeurs. Vooral het werken met ambassadeurs is een bron van inspiratie voor nieuwe vormen van medezeggenschap. Deze effectieve manier van medezeggenschap sluit naadloos aan bij de visie van WZU Veluwe dat medewerkers mee moeten denken.

 

OR-leden en bestuurssecretaris Helga Bronsveld vertellen hoe zij samen werken aan zeggenschap en medezeggenschap die zelforganisatie en meedenkende medewerkers versterkt.

05. “Verbindende” medezeggenschap en participatie – Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid is een innoverende organisatie en is al jaren koploper in het vernieuwen van zorg en medezeggenschap.

 

De invloed van de OR komt tot stand door ‘de verbinding’ te zoeken met iedereen binnen de organisatie, vroegtijdig overleg te hebben en wederzijds respect en begrip te tonen. Dit komt o.a. tot uiting door een inspirerende werkvorm voor het overleg met het directieteam, die de aanwezigheid en input van de ondernemingsraad tijdens de directie- en managementteamdagen op prijs stelt.

De medezeggenschap heeft de afgelopen jaren samen met de zeggenschap geïnvesteerd in participatie met en door de gehele organisatie en met alle medewerkers. We zoeken nadrukkelijk de verbinding met de werkvloer, door regelmatig digitale klankbordsessies op diverse thema’s te organiseren.

Deze vorm van brede participatie wordt goed ontvangen in de organisatie en het directieteam ziet dit ook als meerwaarde voor de organisatie.

 

Inmiddels is Vincent van Gogh bestuurlijk gefuseerd met de VIGO groep en de medezeggenschap is ook vertegenwoordigd in de COR van de VIGO groep.

 

De sessie wordt gegeven door: Yorgo Canli Vice voorzitter OR en Léon Kunzler OR lid.

06. De kracht van informeel overleg – De Volksbank

De Volksbank is de winnaar van de Driehoek 3D Trofee 2019-2020: dé prijs voor robuust en inhoudelijk overleg tussen de (centrale) ondernemingsraad, de raad van commissarissen/raad van toezicht en het bestuur/directie.

 

De strategische medezeggenschap van De Volksbank wordt gekenmerkt door de kracht van het informeel overleg tussen OR en RvC. Een mooi voorbeeld hiervan is de zogeheten de waardendiscussie. Verder zijn interessant het structureel overleg in de driehoek van RvC, OR en directie, en de pro-actieve benadering door alle partijen die wordt bekrachtigd met een convenant.

 

Vertegenwoordigers uit de medezeggenschap/ RvC lichten toe hoe zij dit voor elkaar krijgen.

07. MZ daar waar het hoort en regie op het proces – Wender

In deze sessie gaan we in op de manier waarop de medezeggenschap is georganiseerd en de rol van het management daarbij. Managers zijn vanaf het begin (2010) betrokken bij de ontwikkeling van deze medezeggenschap. Toezicht op het proces door een Raad voor de Medezeggenschap en verbintenis met de werkvloer door contactpersonen per team vormen de structuur. Samen met een focus op voorbereiding, procesafspraken en afstemming vooraf wordt directe medezeggenschap in de praktijk gebracht.

 

In deze sessie gaan we inzicht geven in de ontwikkeling, wat de voor- en nadelen zijn, voorwaarden voor een succesvolle uitvoering en de essentiële rol van het management.

17. MZ in een sociocratische organisatie – Werkplein Drentsche AA

Logo Werkplein Drentsche AaWerkplein Drentsche Aa werkt volgens de principes van de sociocratische methode die zich kenmerkt door maximale betrokkenheid van alle medewerkers bij de besluitvorming. Het is een van de weinig wettelijke gronden voor ontheffing van de OR. Toch is er een OR actief. Wat is hun uitdaging?

 

Bestuurder en OR komen vertellen over hoe zij medezeggenschap zien en beleven.

Theorie/tools

09. Dialoog: op zoek naar nieuwe verbindingen

Nieuwe verbindingen tussen zeggenschap, toezicht en medezeggenschap vraagt om dialoog: het inspireren van elkaar aan de voorkant van beleidsontwikkeling en elkaar uitdagen, scherp houden, in plaats van controle achteraf. Dit dient het strategisch partnerschap. Op zoek naar nieuwe inzichten, voorbij de bestaande kaders en posities waarin iedereen zich doorgaans beweegt.

 

In deze workshop leren we jou de principes van de gespreksvorm dialoog. Krijg inzicht in jouw eigen dialogische houding. Misschien een confronterende spiegel? Mocht dat zo zijn ….we laten je niet de deur uitgaan voordat we je een aantal praktische tips kunnen geven om jouw dialoog te verbeteren.

Yolanda van der Poel, trainer & Mireille Keereweer, trainer/organisatiecoach

 

10. Let’s Talk – in gesprek, ook als het moeilijk wordt

Wat te doen als de ‘verbindingen’ er (even) niet zijn. Wellicht is dan een zogeheten ‘niet gevoerd’ gesprek nodig. Inzichten uit Deep Democracy helpen voor het voeren van het meest lastige maar ook meest constructieve gesprek over dat wat niet gezegd wordt maar wel gezegd moet worden. 4 gestructureerde stappen helpen dit niet-gevoerde gesprek tussen individuen of in een team.

Ellen Leijdekkers, trainer/adviseur

11. Digitale communicatie

Vernieuwing van medezeggenschap is ook digitaal meegaan net vernieuwende vormen van communicatie. Sinds Corona kwam alles wellicht in een stroomversnelling en ging alle communicatie digitaal. Maar hoe doe je dat op een aansprekende manier? Hoe heb en houd je contact met de achterban? Hoe kan je in deze periode misschien juist wel een andere doelgroep bereiken? Verbinding hebben en houden met je achterban, is het lastiger geworden of zijn er juist andere mogelijkheden?

 

Welke tools zijn er en hoe gebruik je ze als OR? Tijdens deze workshop worden er digitale technieken maar ook tips en trucs uitgewisseld over contact houden met je achterban. Daarnaast bespreken we ook online werkvormen en mogelijkheden die in te zetten zijn tijdens vergaderingen of bijeenkomsten.

Femke Steendam, trainer/adviseur en Brigitte Diderich, trainer/adviseur

12. Participatievormen

Steeds meer organisaties onderzoeken hoe directe participatievormen en de formele medezeggenschap elkaar kunnen versterken.

 

Het zijn twee routes. Bij directe participatie gaat het om het zo goed mogelijk de resultaten te benutten van o.a. werkoverleggen en rondetafelgesprekken. Bij formele medezeggenschap gaat het om het benutten van de wijsheid van de gekozen OR-leden.

 

In deze workshop zoeken naar ingangen om de huidige participatievormen te verbeteren en de belangrijke ondersteunende rol van de OR daarbij. Ook gaan we met jullie op zoek naar nieuwe vormen van directe participatie en inspireren elkaar. Tot slot kijken we naar belangrijke voorwaarden om participatie te laten werken en de rol van de HR als belangrijke katalysator.

Floris Jan Koen, trainer/adviseur

13. Strategische medezeggenschap vraagt om een proactieve OR

Hoe kan de OR zich ontwikkelen tot strategische gesprekspartner van bestuurder en toezichthouder? In deze workshop belichten we één essentiële competentie: proactief handelen van de OR. Wat is nodig om daadwerkelijk invloed uit te oefenen? Uiteraard moeten alle partijen elkaars formele positie goed kennen en begrijpen. Maar is meer: Je moet je doelen scherp voor ogen hebben, focus houden in het overleg en zorgen voor een goede timing van je inbreng.

 

In deze workshop krijg je handvatten voor een proactieve aanpak en resultaatgericht overleg. We verwijzen daarbij naar de essenties van de Navigator methode.

 

Ook bestuurders, toezichthouders en andere gesprekspartners van de OR zijn welkom. We benoemen wat je kunt doen om elkaar uit te dagen als gesprekspartner.

Camiel Schols, senior trainer medezeggenschap en auteur van vele artikelen en blogs over vernieuwende medezeggenschap

16. Strategisch overleg in de driehoek

Voor de 5e keer wordt dit jaar door de AMG (Alliantie Medezeggenschap en Governance) de “3D trofee” uitgereikt. Dit is een prijs voor de organisatie waarin OR, Bestuur en Toezicht elkaar “in de driehoek” weten te vinden en het onderlinge overleg op strategische wijze vorm en inhoud geven. Winnaars van de Trofee waren eerder De Volksbank en Zuyderland die ook meewerken aan dit Event.

 

Per jaar worden 3 organisaties genomineerd waarna met de partijen interviews gehouden worden. Deze vormen de basis voor cases met voorbeelden over het effect van het hebben van goede onderlinge relaties en de betrokkenheid van de medezeggenschap bij met name strategische besluitvorming. De jury toetst deze op basis van criteria als structureel overleg tussen OR en RvC, strategische betrokkenheid van de OR, een cultuur van formeel en informeel overleg en beleid t.a.v. duurzaamheid en diversiteit. De cases bieden een inspirerend inzicht in de verschillende mogelijkheden om het overleg in de driehoek vorm te geven.

 

Tonny en Tineke gaan in op de hoofdlijnen van de cases en geven tips om zelf ook meer uit het overleg met zowel de bestuurder als de RvC  te halen.

 

– Tonny Groen, Beleidsadviseur Medezeggenschap en Governance FNV en Tineke de Rijk, trainer/adviseur medezeggenschap/voordrachtscommissaris

Deel dit bericht