Personeelsbeoordeling en de OR

De cyclus van plannings-, functionerings- en beoordelingsgesprek helpt organisatiedoelstellingen te vertalen naar individuele doelen. De OR moet erop toezien dat het voldoet aan de juiste voorwaarden en past binnen de cultuur en de structuur van de organisatie.

Na de cursus ken je het doel, vormen, systemen en trends in personeelsbeoordeling. En je weet wat de rol van bevoegdheden van de OR zijn.

Bij veel bedrijven en organisaties staat het invoeren van een beoordelingssysteem op de agenda. Of wordt het oude beoordelingssysteem gereviseerd. Beoordelen en belonen zijn een belangrijk instrument in hedendaags HRM-management. Het is goed om het ontwikkelingspotentieel van medewerkers in kaart te krijgen. Voor de medewerker zelf is het goed om feedback te krijgen op de geleverde inzet. En om de mogelijkheid te krijgen zich verder te ontwikkelen in de eigen of een andere functie.

In de praktijk blijkt dat er weerstand bestaat tegen beoordelen en gedifferentieerd belonen. Niet alleen bij medewerkers maar ook bij managers. Als die weerstand niet wordt weg genomen dan kun je als afdeling HRM/P&O een mooi systeem ontwerpen, compleet met mooie formulieren en handleidingen. De kans is echter groot dat het systeem na een jaar in de kast blijft staan. En dat is jammer. De OR kan een belangrijke rol spelen bij het op een goede wijze invoeren van een beoordelingssysteem dat gedragen wordt door de management en medewerkers. Hoe dat kan leer je vandaag op de ééndaagse themacursus “Personeelsbeoordeling” van SBI Formaat.

Leerdoelen

 • Je kent de principes van hedendaags HRM-management en de plaats van het instrument beoordelen in de HRM-cyclus.
 • Je kent de verschillende systemen en hun pluspunten en valkuilen.
 • Je kent de stappen in het proces van invoeren en de mogelijke rol van de OR.
 • 09:30 - 09:45

  Aankomst locatie

  Ontvangst met koffie en thee.

 • 09:45 - 10:30

  Start van de training

  Na een kennismaking krijg je een toelichting op het programma, gevolgd door een aantal huishoudelijke mededelingen. We doen een korte oefening ter inleiding op het thema beoordelen en belonen.

 • 10:30 - 11:00

  Beoordelen en HRM-management

  Binnen het hedendaags HRM-management neemt het instrument beoordelen een belangrijke plaats in. Voordat we het instrument zelf onder de loep nemen beginnen we met een stoomcursus HRM-management of te wel Human Resource Management. Wat zijn belangrijke uitgangspunten van dit beleid en wat is de relatie met beoordelen en belonen? Ook andere instrumenten die aansluiten op het instrument beoordelen komen kort aan bod.

 • 11:00 - 12:30

  Beoordelen

  Aan bod komen de verschillende doelen van beoordelen. Welke systemen worden er over het algemeen gehanteerd? We doen een actieve oefening waarbij de deelnemers zelf aan de slag gaan met een beoordeling. Op deze manier brengen we de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen bij beoordelen in beeld. Beoordelen is een subjectieve zaak. Is het mogelijk om binnen systemen zoveel mogelijk de objectiviteit te bevorderen?

  Steeds meer organisaties maken gebruik van beoordelingssystemen op basis van competenties. Maar wat zijn nu competenties en hoe kunnen die toegepast worden in een beoordelingssysteem?

 • 12:30 - 13:30

  Pauze en lunch

 • 13:30 - 14:00

  Beoordelen en belonen

  Beoordelen is één maar er een goede beloning aan koppelen is twee. Welk beleid wordt er gevoerd binnen de organisatie? Kent jouw organisatie alleen een jaarlijkse beloning of worden incidentele prestaties ook beloond? En hoe zit het met medewerkers die voortreffelijk functioneren maar al jaren geleden hun salarisplafond hebben bereikt? Je krijgt antwoord op deze en andere vragen.

 • 14:00 - 16:20

  Het proces van invoeren en de rol van de OR

  We nemen de stappen van het invoeringsproces door. Welke rol heeft de OR bij de invoering? De wettelijke bevoegdheid van de OR is het instemmingsrecht. In sommige CAO’s is er sprake van overeenstemmingrecht van de OR. We maken een checklist die je straks in de praktijk kunt gebruiken.

  Twee belangrijke momenten tijdens het invoeringstraject van een nieuw beoordelingssysteem worden uitgelicht. Hoe kun je effectief met de achterban samenwerken en hoe kun je de betrokkenheid van de achterban vergroten? En wat moet je doen als de keuze gemaakt is en het systeem ingevoerd is? Er zal geëvalueerd moeten worden en wat is de rol van de OR daarin?

 • 16:20 - 16:30

  Afsluiting en einde van de training

Beschikbare data

 • Datum

  Aantal dagen

  Locatie

 • 15 november 2018
  1 Dag
  BCN Utrecht CS
 • 11 april 2019
  1 Dag
  BCN Utrecht CS

BCN Utrecht CS

Catharijnesingel 48
3511 GC
Utrecht

0302 348 300
utrechtcs@bcn.nl