Interne meldregeling klokkenluiders

Begin dit jaar is het jaarverslag 2023 van het Huis voor Klokkenluiders uitgekomen. In 2023 namen 369 mensen, die een misstand op het werk vermoedden, contact op met het Huis voor advies. Dat is een toename van 50% ten opzichte van 2022. Het Huis wijt de toename aan de Wet bescherming klokkenluiders die op 18 februari 2023 (grotendeels) in werking is getreden. Deze wet vervangt de Wet Huis voor klokkenluiders. Daarnaast is er veel aandacht voor misstanden en klokkenluiders in de media en politiek. Verder is onlangs ook geregeld dat klokkenluiders vanaf 1 februari 2024 in aanmerking kunnen komen voor gratis rechtsbijstand of mediation.

De trainers/adviseurs van ons expertiseteam Arbeid & Gezondheid (Carolina Verspuij, Nicole Pikkemaat, Wendy Roescher en Alex Daems) hebben het afgelopen jaar regelmatig advies gegeven over (de nieuwe regels voor) de interne meldregeling klokkenluiders en het is ook diverse keren aan de orde geweest in maatwerktrainingen.

Wijzigingen interne meldregeling klokkenluiders

Een aantal belangrijke wijzigingen en onderdelen van de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders zijn:

  1. De groep die ondersteuning en rechtsbescherming krijgt, wordt uitgebreid.
  2. Voorheen moest altijd eerst intern gemeld worden. Nu mogen melders een vermoedelijke misdaad of inbreuk ook direct extern melden bij bevoegde externe autoriteiten.
  3. Er moet een onafhankelijk meld- en onderzoekspunt worden ingericht. Dit mag worden belegd bij één functionaris of afdeling. Er worden vervolgens concrete eisen gesteld aan de reactietermijnen.
  4. De meldkanalen moet goed beveiligd zijn.
  5. Voortaan moet een werkgever aantonen dat er geen benadeling van de melder heeft plaatsgevonden ten gevolge van de klokkenluidersmelding.

Meer informatie over deze wijzigingen >>

Terug naar de praktijkvoorbeelden