“Zorgen dat gezegd wordt wat gezegd moet worden.”

Stel uzelf de vragen

 • Hoe komen wij tot krachtige besluiten die werkelijk gedragen zijn door iedereen?
 • Hoe benutten wij afwijkende standpunten in plaats van dat ze lastig zijn in de besluitvorming?
 • Hoe halen wij boven water wat er echt wordt gedacht?

Deep Democracy kan hierbij helpen.

Deep Democracy is een methodiek die echt bijdraagt aan gedragen besluitvorming, omdat het actief op zoek gaat naar ‘het andere geluid’, naar de wijsheid van de minderheid. Deep Democracy poetst en poldert geen verschillen weg, maar zoekt ze juist om te voorkomen dat stemmen verloren gaan of dat weerstand tegen besluiten overgaat in sabotagegedrag zoals roddel, cynisme en afhaken. Want krachtige besluiten ontstaan door gebruik te maken van de hele diversiteit aan overtuigingen, opvattingen en emoties. Tijdens een overleg of in teams is deze werkwijze behulpzaam bij het komen tot goede besluitvorming.

In de introductietraining maak je kennis met het gedachtegoed van de Deep Democracy en ervaar je de kracht van een aantal methodieken en technieken van de ‘Lewismethode’. Deze training is bedoeld voor alle medewerkers met een voortrekkersrol (dagelijks bestuur, projectleiders, bestuurders, portefeuillehouders, organisatoren van bijeenkomsten, leidinggevenden, etc.).

De training is erg interactief door de groepsdynamiek en de verschillende methodieken van de ‘Lewismethode’. Tijdens de training ervaar je bijvoorbeeld de waarde van een check-in en een check-out (start, focus en afronding) en doe je zelf mee met een gesprek op voeten: dit is actief en iedereen praat mee. We staan stil bij hoe een gesprek op voeten gebruikt kan worden om ideeën op te halen, te peilen hoe mensen ergens in staan en het vormen van een gedragen besluit.

Interesse

Schrijf je in voor deze training of lees voor meer informatie de blogserie over Deep Democracy.

SBI Formaat biedt zowel een introductietraining als een vaardigheidstraining aan. Deelnemers van de vaardigheidstraining hebben al een basiskennis van Deep Democracy, de training kan gebruikt worden als vervolg op de introductietraining. In de vaardigheidstraining gaan de deelnemers vooral  aan de slag om de stappen in de ‘Lewismethode’ zelf te kunnen toepassen.

 • 09:30 - 10:00

  Aankomst locatie

  Ontvangst met koffie en thee.

 • 10:00 - 12:30

  Aanvang training

  Check-in

  Een Deep Democracysessie start altijd met een check-in. Een startoefening die kan variëren van een kort rondje tot een diepgaand tweegesprek. We doen een paar vormen van check-in om te ervaren welk effect een check-in heeft op het ontstaan van verbinding en vertrouwen en focus geeft op het doel van de bijeenkomst.

  Introductie in Deep Democracy

  We maken kennis met achtergrond en gedachtegoed van Deep Democracy en inclusieve besluitvorming.

  • Waar komt Deep Democracy vandaan?
  • Wat is het eigenlijk en wat niet?
  • Hoe werkt de praktische methodiek van Deep Democracy volgens de Lewismethode?

  We lopen de verschillende stappen langs van inclusieve besluitvorming, waar de wijsheid van de minderheid meetelt. We krijgen inzicht in de ‘ijsberg’ van groepsbewuste en groepsonbewuste, het potentieel van de groep en sabotagegedrag.

 • 12:30 - 13:30

  Pauze en lunch

 • 13:30 - 16:30

  Middagprogramma

  Gesprek op voeten

  Een erg aansprekende techniek die veel wordt gebruikt bij Deep Democracybijeenkomsten is het gesprek op voeten. Een interactieve manier om te zien wat gezegd wordt en waarbij actief op zoek wordt gegaan naar het alternatieve geluid. We voeren een gesprek op voeten over Deep Democracy in de medezeggenschap. Wat kun je hiermee? Hoe gebruik je het binnen jouw team of in sessies met de achterban of de bestuurder. We verkennen alle invalshoeken van Deep Democracy als methodiek voor zeggenschap.

  Check-uit

  Belangrijk is de check-uit aan het eind met als doel het loskomen van het thema en de groep.

Beschikbare data

 • Datum

  Aantal dagen

  Locatie

 • 9 oktober 2018
  1 Dag
  BCN Utrecht CS
 • 26 maart 2019
  1 Dag
  BCN Utrecht CS

BCN Utrecht CS

Catharijnesingel 48
3511 GC
Utrecht

0302 348 300
utrechtcs@bcn.nl