Blog

Pensioen in Zicht – wat ga je missen?

06 februari 2019 / Juliette van de Mheen

Eindelijk met pensioen! Je keek ernaar uit. Tijd om alle dingen te doen waar je steeds niet aan toe kwam, nooit meer de wekker zetten, elke dag vakantie! Toch kan het best dat je een beetje opziet tegen die zee van vrije tijd of dat het je tegenvalt. Dat is niet zo gek, want werk vervult veel belangrijke functies. Sta je er weleens bij stil wat werk je brengt en wat je daarvan gaat missen als je met pensioen gaat?

Meer informatie over de training Pensioen in Zicht

Zingeving

Werk kan je het gevoel geven dat je leven zin heeft, dat je iets kan betekenen voor anderen, dat je kennis en vaardigheden worden gewaardeerd, dat je bijdraagt aan een groter geheel. Als je werk stopt kan het zijn dat je (tijdelijk) een gevoel van zinloosheid ervaart.

Gespreksonderwerp

“Wat doe je?” Is vaak een van de eerste dingen die we aan onbekenden vragen bij een nieuwe kennismaking. Je praat dan zo een kwartiertje vol over je werk en hebt meteen een prettig gesprek. Maar wat ga je straks zeggen als die vraag je wordt gesteld? “Niks?” of “Ik ben met pensioen?” Natuurlijk ben je veel meer dan je werk: opa of oma, reiziger, tuinier, hondenbezitter, mantelzorger of wandelaar. En daar kan je net zo boeiend over vertellen. Alleen dat vraagt wel even omschakelen.

Dagritme en structuur

Heerlijk die wekker die niet meer afgaat en dat het alle dagen weekend is. Maar … als het alle dagen weekend is, verdwijnt ineens dat lekkere vrijdagavond gevoel. Het gevoel dat je echt vrij hebt en kan ontspannen. Of je ziet ineens dat de buren de vuilnis buiten hebben gezet en dat je dat zelf bent vergeten. Welke dag is het ook alweer? En dat wijntje dat je vroeger alleen in het weekend dronk, gaat ineens alle avonden naar binnen. Je hoeft er morgen toch niet op tijd uit. Na een paar weken vraag je je af of je zo wel door wilt gaan. Misschien dat een beetje regelmaat en hier en daar een vaste afspraak toch wel prettig zou zijn?

Sociale contacten

Je had er nogal naar uitgekeken om straks met oude vrienden, broers en zussen of je kinderen af te spreken. Maar sommige van hen werken nog of kunnen alleen in de weekends. Bovendien mis je de gesprekken over je werk. De mensen die echt begrepen wat je in je werkende leven hebt gedaan. Of je had eigenlijk niet zo in de gaten dat je je sociale contacten een beetje verwaarloosd hebt en dat er weinig mensen in je omgeving zijn die uit zichzelf met je af willen spreken. Je hebt echt een inhaalslag te maken in het aanhalen of opbouwen van je contacten. Je had het niet verwacht, maar je mist … je collega’s

Ontwikkeling

Die nieuwe versie van PowerPoint, de mogelijkheid van conference calls, nieuwe kennis en vaardigheden in jouw vakgebied, omgaan met lastige klanten of collega’s … Hoeveel van de kennis die je de afgelopen jaren hebt opgedaan kwam op je pad via je werk? Nu je gestopt bent met werken lijkt je ontwikkeling een beetje stil te staan. Je begint jezelf ook een beetje een saaie sok te vinden. Gelukkig lees je de krant nog, maar daarin las je net nog over de voordelen van een digitaal abonnement. Veel goedkoper, maar eigenlijk weet je niet zo goed hoe je dat moet regelen.

Geen nee kunnen zeggen

Je dochter die oppas nodig heeft voor je kleinkinderen, de sportvereniging die iemand zoekt voor het bestuur, je vader die de trap niet meer goed afkan… Allemaal doen ze een beroep op je. Je wilt best helpen, graag zelfs. Toen je nog werkte vond je het zelfs leuk om af en toe een dagje op je kleinkinderen te passen, maar nu vraagt je dochter het te pas en te onpas. En je hebt eigenlijk geen excuus meer. Je kan toch alle dagen? Terwijl… je had nog zoveel andere plannen. Maar op maandag en dinsdag pas je op je kleinkinderen, op woensdag zit je op de sportvereniging en de rest van de dagen zorg je voor je vader. Je broers en zussen vinden dat ook logisch, jij hebt immers tijd? Hoezo is het leuk om met pensioen te zijn? Was je nog maar aan het werk! Toen had je tenminste nog tijd voor jezelf.

Herkenbaar?

Ben je al met pensioen en herken je een van bovenstaande situaties? Dan kan het helpen om er eens over na te denken hoe je dit anders aan wilt pakken: Toch een kleine verplichting aangaan die bij je past (mantelzorg of vrijwilligerswerk) of een studie oppakken kan je helpen om je weer zingeving, een gespreksonderwerp, ontwikkeling of structuur te brengen. Je ontmoet zo ook nieuwe mensen en investeert dus in nieuwe contacten. Praat eens met andere mensen in je omgeving die al met pensioen zijn. Hoe pakken zij het aan?

Als je nog niet met pensioen bent en je vindt het leuk om met anderen in dezelfde levensfase over deze en andere dilemma’s na te denken overweeg dan een van onze trainingen Pensioen in Zicht (3-daagse of 5-daagse) te volgen. Informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden van een vergoeding. Je kan daar recht op hebben vanuit je cao of je kan je individuele keuze budget hiervoor aanwenden. De training kan je volgen met je partner. Want als jij stopt met werken is dat vaak ook een grote verandering voor jullie samen.

Kom je er dan nog niet uit? Of wil je je assertieve vaardigheden ontwikkelen en leren ‘nee’ zeggen op een aardige manier, dan kan je ook een afspraak maken met een van onze coaches; Mieke Heijnen, Juliette van de Mheen, Frodo de Valk of Roos Tria.

Als je nadenkt over de nadelen van het stoppen met werken en een plan maakt om dit op te vangen, ga je met nog meer plezier met pensioen!

Meer informatie over Pensioen in Zicht

Deel dit bericht