Agile OR

Agile ORRelatie tussen agile en medezeggenschap

Zoals je in de afbeelding hiernaast kan zien, kunnen agile en medezeggenschap elkaar op verschillende manieren raken. Namelijk:
– Bij de transitie naar een agile organisatie
– Als de OR zelf agile wil gaan werken


Transitie naar agile organisatie

We zien steeds vaker organisaties die besluiten agile werken te gaan implementeren (soms op een afdeling, soms in de hele organisatie). Hierin speelt de OR zeker een rol. Formeel moet dit als voorgenomen besluit aan de OR worden voorgelegd (de implementatie valt onder adviesrecht).
In het implementatieproces is het belangrijk dat je als OR vooral kijkt met welk doel agile wordt ingezet, welke veranderingen het teweeg brengt en welke maatregelen worden genomen om te zorgen dat de transitie zo goed mogelijk verloopt in de organisatie.

Anders samenwerken met bestuurder en achterban

Als de organisatie agile gaat werken, betekent dat ook wat voor de samenwerking met de bestuurder en de wijze waarop de OR invloed heeft op het beleid. Vaak pas het niet meer om te verwachten een adviesaanvraag te ontvangen, inclusief maatregelen en gevolgen. Voorgenomen besluiten worden juist veel meer organisch aangepakt, stap voor stap.

Dit biedt kansen voor de OR om in een vroeg stadium betrokken te worden en betrokken te blijven bij elke stap. Dit vraagt wel dat de bestuurder en de OR samen tot een nieuwe, passende werkwijze komen.Vanaf het begin van elk project staan bij agile de betrokkenen centraal, degene wie het aangaat. Die betrokkenen zijn het startpunt van elk project. Als OR zijn je betrokkenen onder andere de bestuurder en de achterban. Je werkt vanaf het begin met ze samen. Dat samenwerken begint doordat je gaat achterhalen wat de wensen van alle betrokkenen zijn. Vervolgens ga je aan de slag en koppel je de resultaten regelmatig terug. Zo nodig stuur je bij.


De agile OR

De scrum methodiek is heel bruikbaar als werkwijze voor de OR.

Herken je deze vragen?
We hebben onvoldoende overzicht in het werk dat ons te doen staat en wat daarin prioriteit heeft. We hebben onvoldoende inzicht in de maximale capaciteit (qua uren) die we tot onze beschikking hebben. – We doen ons werk op een niet productieve manier. – We hebben weinig zicht op de behoeften van de achterban. We checken tijdens een project niet voldoende of we nog op de goede weg zitten. – We nemen weinig tijd om met elkaar terug te kijken en na te denken hoe we het een volgende keer beter kunnen doen.

Door middel van scrum kan je efficiënter werken binnen de OR. Ook sta je in nauwer contact met stakeholders, toets je (waar mogelijk) tussentijds of je op de goede weg zit en kan je telkens bijsturen.

Webinar Kennismaken met Agile voor de OR

Waar kunnen wij bij helpen?

Wij kunnen jouw organisatie op verschillende manieren ondersteunen.

Begeleiding bij opstarten agile werken

Onze trainers kunnen ook helpen door verschillende processen te begeleiden als scrum master. Bijvoorbeeld rondom de implementatie van agile werken binnen een team, waarbij geleidelijk zal de rol van scrum master overgenomen wordt door een teamlid. Of het proces begeleiden rondom een verandertraject.

Advies rondom transformatie naar agile organisatie

Onze trainers en adviseurs kunnen ook helpen bij de (adviesaanvraag rondom) de transformatie naar een agile organisatie. We helpen om helder te krijgen welke veranderingen agile werken teweeg brengt in de organisatie en welke maatregelen worden genomen om te zorgen dat de transitie zo goed mogelijk verloopt in de organisatie. Ook denken we graag mee over de hernieuwde samenwerking tussen OR en bestuurder in een agile organisatie.

 

Vraag hier je maatwerktraining of begeleiding van een scrum master aan!

Onze trainers & scrum masters

Deel dit bericht