FNV bouw en wonen Sociale innovatieprijs SBI Formaat

FNV Bouwen & Wonen komt met Sociale Innovatieprijs

FNV Bouwen & Wonen heeft een prijs ingesteld voor de werkgever die zijn medewerkers het beste betrekt bij vernieuwing in de bouw: de Sociale Innovatieprijs. De prijs vraagt aandacht voor de rol van werknemers als specialisten in hun eigen vak en biedt hierdoor tegenwicht aan de vaak technocratische benadering bij het invoeren van innovaties in de bouw. Ook voor werknemers is er een prijs: de Stimuleringsprijs.

‘Het is cruciaal om de mensen te betrekken die het werk maken in de bouw. De timmerlieden, metselaars, kraanmachinisten, noem ze maar op. Zij moeten kunnen meedenken, meepraten en meebeslissen. Want zij weten als geen ander wat werkt en wat niet’, zegt Janna Mud, sectorhoofd FNV Bouwen & Wonen. 

Voordelen

Ook ziet Mud duidelijke voordelen voor werkgevers: ‘Als je je medewerkers betrekt, werken technische innovaties ook echt in de praktijk. Daar word je als werkgever natuurlijk beter van, het mes snijdt aan twee kanten.’

Bovendien blijkt uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in opdracht van FNV,  dat de werktevredenheid hoger is in bedrijven waar werknemers kunnen meedenken en –beslissen over innovaties. Toch blijken veel werkgevers nog niet zo gespitst op de voordelen. Hun eigen inspanningen op dit vlak beoordelen ze in hetzelfde onderzoek met een magere 5,9.

Janna Mud: ‘Bedrijven die niet luisteren naar hun werknemers, doen zichzelf tekort. Hoog tijd om de boel eens flink op te schudden. De FNV stelt de Sociale Innovatieprijs in om dat te stimuleren.’

Juist omdat sociale innovatie niet alleen een zaak is van de werkgever, stelt de FNV speciaal voor werknemers ook een prijs in, de Stimuleringsprijs. Sociale innovatie is te belangrijk om aan het initiatief van de werkgever over te laten. ‘Zeg wat je ziet, laat horen hoe het beter kan’, zegt Janna Mud daarover.

De winnaar van de Sociale Innovatieprijs FNV Bouwen & Wonen ontvangt een trofee en € 10.000, de winnaar van de Stimuleringsprijs krijgt € 1.000. Aanmelden kan tot 20 juli.

Meer informatie

Reglement, meer informatie over de prijzen en aanmelden.

Rosetta Kooistra is jurylid van de Sociale Innovatieprijs.