ISO 45001

Bij enkele trainingen die Alex Daems aan VGWM-commissies gaf, viel het hem op dat die organisaties ISO 45001 gecertificeerd zijn en dat dit bij de commissies nauwelijks bekend was. De VGWM-commissies wisten niet waar ISO 45001 voor stond en waren niet op de hoogte over de inhoud en de rol van de medezeggenschap hierbij.

ISO 45001 is een managementsysteem dat gaat over het gezond en veilig werken. Binnen dit systeem neemt de werknemer een centrale plaats in. De werknemer dient betrokken te zijn bij een aantal belangrijke normen binnen het managementsysteem. Betrokkenheid betekent dat de werknemers bij een aantal normen moeten participeren dan wel worden geconsulteerd. In de meeste gevallen worden de werknemers daarin vertegenwoordigd door de medezeggenschap, oftewel de OR/VGWM-commissie.

Het is dus essentieel dat de OR/VGWM-commissie bekend is met het systeem en met de normen waarin participatie of consultatie van toepassing is. Vervolgens moeten hierover afspraken worden gemaakt. Tijdens deze trainingen hebben we daarom gelijk concrete actiepunten geformuleerd.

Terug naar de praktijkvoorbeelden