Arbo & gezondheid
OR, VGWM-commissie en arbocommissie

Een VGWM-commissie kan OR-taken overnemen

De arbeidsomstandigheden en het arbobeleid zijn onderwerpen die steeds terugkeren op de agenda van de ondernemingsraad. Een VGWM-commissie kan OR-taken overnemen.

VGWM staat voor Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en Milieu. Het is mogelijk de VGWM-commissie alle bevoegdheden op het terrein van het arbobeleid over te dragen. Dit betekent dat de bestuurder over alle arbo-kwesties met de VGWM-commissie overlegt. De OR kan er echter ook voor kiezen de VGWM-commissie minder of geen bevoegdheden over te dragen. In dat laatste geval is de VGWM-commissie een advies-commissie van de OR.

Instellingsbesluit

De ondernemingsraad kan een vaste commissies instellen voor arbo/VGWM en kan zelf de naam vaststellen. Een gebruikelijke naam is VGWM-commissie. Ook wordt wel eens gesproken over VGW-commissie en arbo-commissie. Echter deze laatste is vaak ook een benaming die de werkgever hanteert voor het instellen van een commissie of werkgroep op het gebied van arbo. In de VGW(M)-commissie kunnen naast één of meer leden van de ondernemingsraad ook medewerkers zitting hebben die geen OR-lid zijn. Volgens de WOR artikel 15 moet de ondernemingsraad de afspraken m.b.t. de VGW(M)-commissie schriftelijk vastleggen in een instellingsbesluit. In dat besluit moet de OR de samenstelling, taken, bevoegdheden en werkwijze van de commissie vastleggen.

Meer informatie over het instellen van een VGWM-commissie

Meer succes

Het voordeel van het instellen van een VGWM-commissie is dat de commissieleden zich kunnen specialiseren op dit onderwerp. Uit ervaring blijkt dat de OR meer succes boekt op arboterrein als er een VGWM-commissie wordt ingesteld. Bovendien kunnen andere werknemers bij het arbo-beleid betrokken worden, wanneer zij lid worden van de VGWM-commissie. Daarbij kan je denken aan mensen die zich beroepsmatig met arbo-zaken bezig houden, of aan mensen uit specifieke bedrijfsonderdelen (de technische dienst, het laboratorium, de buitendienst, etc).

Scholingsdagen

Commissieleden hebben recht op minimaal drie scholingsdagen (art. 18 lid 3a WOR). Als zij ook lid zijn van de OR komen deze 3 dagen bovenop de scholingsrechten van de OR. Het is aan te raden om, zodra de commissie is ingesteld, te beginnen met een cursus waarin de commissie de basiskennis meekrijgt. En dat de commissie keuzes maakt over de koers die men wil volgen en een activiteitenplan voor de eerste periode gaat opstellen.

Gezamenlijke beleidsdag OR en commissie

De ondernemingsraad moet er voor waken dat het arbo-beleid zich volledig aan het zicht van de OR onttrekt. Dit kan door de OR-leden die in de commissie zitten regelmatig te vragen verslag te doen. Ook een gezamenlijke beleidsdag van de ondernemingsraad en commissie(s) is aan te raden.

Expertiseteam Arbeid & Gezondheid

Hebben jullie hulp nodig bij het functioneren van je VGWM-commissie of hebben jullie advies nodig bij het instellen van een VGWM-commissie? Ons expertiseteam Arbeid & Gezondheid heeft veel ervaring met de begeleiding van VGWM-commissies. Zowel opstartende, beginnende als ervaren commissies. De trainers/adviseurs zijn ervaren vakmensen die beschikken over een ruime expertise op het gebied van arbeidsomstandigheden. Zij kennen de dagelijkse praktijk in organisaties en spelen daar naadloos op in.

Stel je vraag!

Leg de basis voor jouw VGWM-werk!

Maak kennis met de termen veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu en leer op welke manieren arbo vorm gegeven kan worden binnen de OR. Met deze tweedaagse cursus kan jij een arbo-werkplan opstellen en aan de slag gaan met jouw VGWM-werk.
Wil jij direct praktisch aan de slag? Schrijf je dan nu in voor de Basiscursus VGW

Geen tijd voor een tweedaagse cursus? Tijdens de ééndaagse training Aan de slag met arbo gaan we in op de begrippen veiligheid, gezondheid, PSA en de rol van de OR. Hiermee krijg jij een goede basis.
Wil jij een vliegende start? Schrijf je dan nu in voor de training Aan de slag met arbo

Deel dit bericht