Verbindend schrijven

Verbindend schrijven

De cursus ‘Verbindend schrijven’ helpt je valkuilen in schriftelijke communicatie te vermijden en de relatie met ‘de lezer’ goed te houden of te verbeteren. Je wordt je bewust van de manier waarop jijzelf op berichten reageert en je leert reageren op een manier, die je meer verbindt met de ontvanger.

Verbaas jij je wel eens over de reacties op jouw e-mailtjes? Erger jij je wel eens aan e-mails of brieven die jij ontvangt? Als je met iemand praat kun je meteen bijsturen als je merkt dat iemand jou niet goed begrijpt. Of de ander kan meteen verduidelijken als hij/zij merkt dat jij iets anders begrijpt dan de bedoeling is. In geschreven communicatie heb je veel minder controle. Vooral in e-mails vliegt de communicatie en daarmee de relatie met de ander al gauw uit de bocht. Juist in die korte berichten kun je een relatie maken of breken.

Inhoud van de training Verbindend schrijven

In de training behandelen we de theorie en ga je er gelijk praktisch mee aan de slag. Verder gaan we in op praktijksituaties, zoals:

  • Een e-mail waarin een (verborgen) verwijt zit;
  • Voor de 3e keer een OR-lid aanmanen iets te doen (actie ondernemen, reageren op een e-mail, etc.);
  • Een bericht/brief waarop de OR een vriendelijke doch stellige positie in wil nemen richting de bestuurder;
  • Het schrijven van een advies nadat de OR lang op de adviesaanvraag heeft moeten wachten en/of negatief is over het voorgenomen besluit.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Voor ambtelijke secretarissen en DB-leden, die vanuit hun rol veel berichten versturen en ontvangen. Maar ook voor OR-leden die e-mailen, appen of brieven schrijven. Daarnaast is deze training is ook leerzaam voor elke werknemer, die veel schriftelijk/digitaal communiceert.

“De training was erg leuk, gezellig en zeer leerzaam. Het is zeker een training die voor herhaling vatbaar is en in het “assortiment” met trainingen geplaatst kan worden.”
– Anita Plus, Ambtelijk Secretaris Examencommissie HRBS

Achterbancommunicatie; een greep uit het overige aanbod

Verbeter de communicatie met de achterban met het volgende aanbod:

Digitale achterbancommunicatie
Schrijven voor de achterban
OR- jaarverslag
E-learning: Communiceren met de achterban

Op zoek naar het complete aanbod trainingen voor voorzitters en (ambtelijk) secretarissen van de OR. Klik hier voor het overzicht.

SBI Formaat en de 17 SDG’s:
voor een betere en duurzame wereld voor iedereen

Met onze dienstverlening willen wij bijdragen aan de 17 doelen voor een betere wereld (de 17 SDG’s). In deze training gaan we in ieder geval aan de slag met onderstaande doelen:

SDG4 Adequaat onderwijs is voor mensen in alle leeftijdscategorieën en in alle levensfasen van belang.
SDG10 Meer sociale samenhang: iedereen moet gelijke kansen krijgen om deel uit te maken van de sociale infrastructuur.
  • 09:30 - 09:45

    Aankomst locatie

    Ontvangst met koffie en thee.

  • 09:45 - 10:00

    Start van de training

    Start van de cursusdag, welkom, toelichting op het programma.

  • 10:00 - 12:30

    Thema 1: Waarom en wat is ’verbindend schrijven’?

    Elk OR-lid e-mailt en appt, maakt een (concept-)brief, e.d.. Allemaal schriftelijke communicatie. Ook in (korte) berichten worden relaties versterkt of verzwakt. Wordt er (soms onbewust) veel meer gezegd of meer in gelezen dan alleen de inhoud. Hoe stimuleer je dat een ander positief reageert op jouw vraag/verzoek? Hoe kun je bewust ’verbinden’ als zender?

    We bespreken in de ochtend de theorie en gaan er mee aan de slag. De voorbeelden en oefeningen zijn specifiek op de OR-praktijk toegespitst.

  • 12:30 - 13:30

    Pauze en lunch

  • 13:30 - 16:15

    Thema 2: De praktijk van verbindend schrijven

    De theorie gaan we nog meer toepassen op de diverse schriftelijke communicatievormen, zoals e-mails, appjes, brieven, adviezen, etc.. Is er verschil tussen deze vormen als het gaat om verbindend schrijven en zo ja, waar moet je op letten bij deze meest gebruikelijke vormen van communicatie?

    Theorie en praktijk wisselen elkaar in deze training af. Door te werken in kleine groepjes komt het uitwisselen van ervaringen goed aan bod. In de middag is er ook ruimte om praktijkvoorbeelden/-situaties in te brengen en te bespreken.

  • 16:15 - 16:30

    Afronding en afsluiting van de trainingsdag

Beschikbare data

  • Datum

    Duur training

    Locatie