(W)OR voor beginnende OR-leden (WOR)

In één dag een goede basis leggen voor het OR-werk! Met uitgebreid aandacht voor de Wet op de Ondernemingsraden (WOR)

Je bent nieuw in de ondernemingsraad (OR). Een hele uitdaging, maar er komt ook heel wat op jou af. Je moet ineens van alles kennen en kunnen: weten wat er in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) staat, onderhandelen en vergaderen met de bestuurder, communiceren met de achterban, nadenken over arbeidsvoorwaarden, reorganisaties en sociaal beleid. Bovendien ben je als beginnend OR-lid niet meer alleen collega, maar ook gesprekspartner van de directeur/bestuurder. Dat is een nieuwe rol.

Het is prettig als je snel volwaardig kunt meedraaien. Met een gelijkwaardige inbreng van alle leden worden de mogelijkheden van de OR flink vergroot. Met deze cursus helpt SBI Formaat jou, als beginnend OR-lid, op de goede weg.

Inhoud programma

Wat is de plaats van jouw OR binnen de onderneming? Welke positie neem jij in en welke rol wil jij spelen? Wat is de werkwijze van jouw OR en hoe functioneert dat in de praktijk? En wat is jouw eigen rol in dit geheel? Aan het begin van de dag loop jij stapsgewijs deze vragen door en vergroot jij jouw inzicht in het OR-werk.

Vervolgens worden de belangrijkste rechten en bevoegdheden volgens de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) voor je op een rij gezet.

In de middag vinden drie sessies gelijktijdig plaats. Je kunt aan twee daarvan deelnemen. Jouw keuze geef je aan op het aanmeldingsformulier.

Sessies

Sessie 1: Succesvol communiceren met de achterban
Een goede communicatie met de achterban is essentieel voor elke OR. Niet alleen omdat de OR hen vertegenwoordigt, maar ook omdat de mensen op de werkvloer een goede bron van informatie zijn. Goede communicatie is meer dan het ophangen van de notulen op het prikbord. In deze sessie zet jij een stap verder.

Sessie 2: Effectief overleggen/onderhandelen met de bestuurder
Tijdens het overleg moet jouw OR resultaten boeken voor de achterban. Je moet er daarom voor zorgen dat de bestuurder je serieus neemt als gesprekspartner. Dat valt niet altijd mee. Welke strategie pas jij toe? En wat heeft de OR de bestuurder te bieden? Dit vraagt om een goede voorbereiding van het overleg en om communicatieve vaardigheden om stevig te kunnen onderhandelen. De basis wordt gelegd tijdens deze sessie.

Sessie 3: Een adviesprocedure in de praktijk
Met een aansprekend praktijkvoorbeeld wordt een adviesprocedure doorlopen. Je hoort wat een voorgenomen besluit is, waaraan een adviesaanvraag moet voldoen en op welk moment de OR om advies moet worden gevraagd. Hoe kan je het adviesrecht strategisch inzetten en wat doe je als de directie het besluit al heeft genomen? Er is ook wat tijd voor vragen en voorbeelden uit jouw eigen praktijk.

Een vliegende start voor beginnende OR-leden…

Naast deze training heeft SBI Formaat een uitgebreider aanbod voor een beginnend OR-lid; zowel klassikaal als online. Leg een goede basis voor je OR-werk!

Bekijk hier de online training

SBI Formaat en de 17 SDG’s:
voor een betere en duurzame wereld voor iedereen

Met onze dienstverlening willen wij bijdragen aan de 17 doelen voor een betere wereld (de 17 SDG’s). In deze training gaan we in ieder geval aan de slag met onderstaande doelen:

SDG4 Adequaat onderwijs is voor mensen in alle leeftijdscategorieën en in alle levensfasen van belang.
Economische groei is pas duurzaam als kapitaal, arbeid en grondstoffen verantwoordelijk worden ingezet en als winsten en inkomens eerlijk verdeeld worden.
SDG10 Meer sociale samenhang: iedereen moet gelijke kansen krijgen om deel uit te maken van de sociale infrastructuur.

Reactie deelnemer

Het was me een waar genoegen en SBI Formaat heeft, inclusief alle (gast)sprekers, een mooie en interessante dag voor mij neergezet.
Het heeft mij een goed beeld gegeven van een beginnende OR-lid te wachten staat en de mogelijkheden die er zijn.
Peter Stoorvogel, Project Manager en OR-lid

Het was precies wat ik nodig had aan informatie en handreikingen om verder te komen. Dat je zelf kunt kiezen aan welke workshop je mee wil doen is perfect, het sluit bij je aan. Ik zeg voor ieder nieuw lid als lid die zoekende is, gewoon doen!
Alexander Megens, OR-lid Nooteboom Trailers BV

MZ App

Download onze MZ App op je smartphone en je hebt de gehele WOR bij de hand. Door middel van de zoekfunctie vind jij het juiste wetsartikel. Handig: de WOR is ook offline te raadplegen!

Boeken ‘Aan de slag in de OR’ en de ‘Wet op de ondernemingsraden’

Elke deelnemer ontvangt op deze themadag gratis het boekje ‘Wet op de ondernemingsraden’ en het boek ‘Aan de slag in de OR: wegwijs in de wereld van de ondernemingsraad’.

  • 09:30 - 10:00

    Aankomst locatie

    Ontvangst met koffie en thee.

  • 10:00 - 10:30

    De bedoeling van de OR

    In Nederland moet elke organisatie met meer dan 50 medewerkers een OR hebben. Waarom? Wat is de taak van de OR? En welke positie heeft de OR?

    Voordat we de WOR behandelen, leggen we een basis. Waar draait het om bij medezeggenschap van medewerkers? En wat drijft jou in de OR?

  • 10:30 - 11:00

    Kennis van de WOR

    We behandelen de belangrijkste regels uit de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). In ieder geval besteden we aandacht aan het informatierecht, het overlegrecht, het adviesrecht en het instemmingsrecht. Verder benoemen we het recht op initiatief. En we bespreken de faciliteiten waar de OR recht op heeft: onder meer op scholing en extern advies.

    Je ontvangt een handige kaart met alle bevoegdheden van de OR in een notendop.

  • 11:00 - 11:15

    Pauze

  • 11:15 - 11:45

    Kennis van de WOR (vervolg)

  • 11:45 - 12:30

    WOR-quiz

    Het laatste deel van de ochtend ga je zelf aan de slag met de WOR. Je krijgt een aantal vragen en de antwoorden mag je opzoeken in het cursusmateriaal, de MZ App of in je aantekeningen.

    Vervolgens bespreken we de antwoorden. En daarbij geven we aanvullende uitleg, zodat je de hoofdpunten uit de WOR goed snapt en onthoudt.

  • 12:30 - 13:30

    Pauze en lunch

  • 13:30 - 14:50

    Aanvang eerste sessieronde

    In de middag vinden drie sessies gelijktijdig plaats (omschrijving sessies - zie tabblad Overzicht). Je kunt aan twee daarvan deelnemen. Je keuze geef je aan op het aanmeldingsformulier.

  • 14:50 - 15:10

    Pauze

  • 15:10 - 16:30

    Aanvang tweede sessieronde

  • 16:30 -

    Afsluiting en einde van de training

Beschikbare data

  • Datum

    Duur training

    Locatie