Blog

‘De arbeidsmarkt is een ontmoetingsplaats’

17 juni 2019 / Jaap Jongejan

Interview met voorzitter Jaap Jongejan

Per 1 juni is het project Centrum Arbeidsmarktinnovatie afgerond. Althans het officiële subsidietraject dat twee jaar geleden werd ingezet. Het bestuur wil wel verder, vertelt voorzitter Jaap Jongejan. ‘We hebben een mooie coalitie gesmeed.’

Als iemand weet waar hij het over heeft bij innovatie van de arbeidsmarkt is het Jaap Jongejan. Hij is algemeen directeur van onder meer SBI Formaat en Landgoed Zonheuvel. Op het Landgoed is ook de Campus Landgoed Zonheuvel gevestigd en het Huis van Arbeidverhoudingen. Dit is de ontmoetingsplaats waar werkgevers, werknemers, wetenschappers en politici elkaar leren vinden in uitdagingen op het gebied van sociaal innoveren, duurzame inzetbaarheid en nieuwe arbeidsverhoudingen. Het huis van Arbeidsverhoudingen is ook de plek waar nieuwe arbeidsmarktconcepten worden ontwikkeld.

Een voorbeeld is het project ‘Contract met de samenleving’, waar door samenwerking tussen regionale werkgevers, gemeente en sociale dienst mensen met een arbeidsbeperking een vierjarig contract krijgen aangeboden om daadwerkelijk succesvol aan de slag te gaan Het is dan ook niet gek dat Jongejan vanaf het eerste uur betrokken is bij het Centrum voor Arbeidsmarktinnovatie.

Wat was het doel eigenlijk precies wat jullie bij de start voor ogen hadden met het Centrum voor Arbeidsmarktinnovatie?

“Ons doel twee jaar geleden was om HRM’ers en werkgevers bewust te maken van de mogelijkheden die de arbeidsmarkt te bieden heeft. Die arbeidsmarkt is namelijk continu in beweging en het is goed om er anders naar te kijken. Flexibilisering, robotisering en vergrijzing hebben grote invloed op ons werk. Hoe kan het dat aan de ene kant de arbeidsmarkt aantrekt, er tekorten ontstaan, terwijl aan de andere kant er een miljoen mensen niet aan de slag kunnen? Je kunt er als werkgever zo veel meer invulling aan geven, bijvoorbeeld in zaken als duurzame inzetbaarheid. Kijk naar wat mensen wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. De arbeidsmarkt is dan ook meer dan de cijfers die de UWV maandelijks presenteert. Het is een plek waar werkgevers en werknemers elkaar ontmoeten. Via de masterclasses, de Leergangen, MindLabs en congressen hebben we geprobeerd dat bewustzijn te creëren. Als je elkaar ontmoet op die arbeidsmarkt zijn er wel degelijk allerlei dingen mogelijk. Kijk verder dan je eigen organisatie.”

De aanvraag voor de DWSRA-regeling om te starten als project was meteen een samenwerking met diverse partijen. Hoe ging dat?

“Het was best een papieren tijger om een subsidieproject te starten met al die verschillende partijen, zoals de Hogeschool Arnhem-Nijmegen, de Universiteit van Tilburg, de WSW, VNO-NCW, de AWVN en de ACP en medebestuursleden Nicolette Horn en Sandra Franken. Maar het is een hele bijzondere coalitie geworden die we hebben gesmeed. Die is vanaf het begin goed verlopen. De masterclasses hebben we in onderlinge afstemming met zijn vieren goed vormgegeven. De rol van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) en de Universiteit van Tilburg (UvT) was meer dan alleen een wetenschappelijke benadering. En ook al botste de wetenschappelijke theorie en de praktijk op de arbeidsmarkt wel af en toe, het leidde vooral tot mooie inzichten.”

Als je terugkijkt de afgelopen twee jaar, op welke zaken ben je trots?

Het congres dat we in Gelderland organiseerden vond ik bijvoorbeeld een hele mooie bijeenkomst. Daar zijn alle aanwezigen heel volwassen omgegaan met de vraagstukken die we voorlegden. Ook de masterclasses vond ik echt een succes. De deelnemers leerden veel van elkaar, er vond veel uitwisseling plaats. Ook de samenwerking met de Provincie Gelderland was erg goed. Rondom het congres hebben we heel nauw samengewerkt. Dankzij de Provincie is de ontmoeting tussen ondernemers en bestuurders hier in Gelderland verder goed verlopen. Op Noord-Brabant na is Gelderland de meest actieve provincie op de arbeidsmarkt en de infrastructuur daaromheen. Dan weet je dat je niet tegen dovemansoren praat. En dat is prettig. We weten elkaar te vinden, wanneer nodig en waar mogelijk is.”

En nu? Houdt het Centrum voor Arbeidsmarktinnovatie nu op? Eerder pleitte de VNO-NCW al voor vervolg van het project in een interview hier op de website?

“Het is natuurlijk goed wanneer je een project start en je hoort dat een vervolg erop gewenst is. Het zou mooi zijn als we kunnen doorzetten. We willen ook verder. Na de zomer gaan we kijken hoe en wat. We zijn nu de komende tijd vooral bezig met het project af te ronden. We hebben wat wilde ideeën voor na de zomer, maar die moeten we echt nog gaan uitwerken. Wat mij betreft gaat het Centrum in ieder geval door. We hebben met de Leergangen, de masterclasses, seminars, congressen en MindLabs heel wat bereikt. Blijkbaar doen we iets wat aanslaat. Het Centrum voor Arbeidsmarktinnovatie kan wel degelijk een toegevoegde waarde zijn voor de arbeidsmarkt

Luister ook het radio-interview dat Jaap Jongejan vorig jaar deed met Power People.

Bron: Centrum voor Arbeidsmarktinnovatie

Deel dit bericht