Blog

Arbovisie 2040 – deel 4

Arbovisie 2040 arboportaal
16 augustus 2021 / Alex Daems

Afbeelding: Arboportaal

In mijn vorige blogs heb ik laten zien hoe de regering toewerkt naar de Arbovisie 2040. Kenmerkend is de inbreng van tal van stakeholders.  Op basis hiervan zijn de volgende hoofdlijnen geformuleerd:

  1. Meer focus op preventie
  2. Meer mogelijkheden voor eigen regie voor werkenden
  3. Structureel aandacht voor de factor arbeid in de reguliere zorg
  4. Een verbetering in de naleving van de wet- en regelgeving
  5. Een flexibel en adaptief arbostelsel en arbobeleid
  6. Een verbeterde kennisinfrastructuur en implementatie van kennis in de praktijk
  7. Een passende en effectieve verantwoordelijkheidsverdeling

De Arbovisie wordt na advies van de Sociaal Economische Raad (SER) voor de komende jaren nader uitgewerkt in de Beleidsagenda 2022-2025. De wijze waarop stakeholders actief betrokken kunnen zijn bij de ontwikkeling van de Arbovisie en de beleidsagenda moet leiden tot zo groot mogelijk maatschappelijk draagvlak.

Bij alle hoofdlijnen is wel iets te zeggen over de rol van de medezeggenschap. Een van hoofdlijnen waar deze rol het expliciet genoemd wordt en waar dus uitdagingen liggen voor de medezeggenschap is hoofdlijn 2.

Meer mogelijkheden voor eigen regie voor werkenden

Vanuit de visie moeten werknemers meer mogelijkheden krijgen om zelf regie te voeren over hun eigen gezondheid en inzetbaarheid.
De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de werkgever. Daarnaast geeft de Arbovisie aan dat de regie van de werknemer verder versterkt moet worden. Dit kan met goede ondersteuning en toegang tot arbozorg. Dit moet op organisatieniveau geregeld worden. De medezeggenschap kan hierbij een belangrijke rol spelen. Verandering van regelingen is doorgaans instemmingsplichtig.
Het instemmen van de OR wordt in de visie op meerdere plaatsen benadrukt en wordt nadrukkelijk in verband gebracht met de RI&E, de taken, persoon en positie van de preventiemedewerker en de keuze van de arbodienstverlener.
De invulling van de rol van de medezeggenschap en het benutten van het instemmingsrecht is niet vrijblijvend en brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Deskundigheid is daarbij een cruciale factor.

Ons ARBO team heeft ruime expertise op het gebied van arbeidsomstandigheden en medezeggenschap. Onze ARBO experts helpen jou graag verder met deskundig advies, ondersteuning of begeleiding

Contactformulier

Wordt vervolgd.

Geschreven door Alex Daems, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid

Deel dit bericht