Blog

Dat maakt het verschil

training ondernemingsraad SBI Formaat
22 oktober 2015 / SBI Formaat

Ze gingen goed met elkaar om, de bestuurder en ondernemingsraad. Nu lag er een vraagstuk voor, dicht op de huid van de OR en het personeel. De gesprekspartners liepen vast en riepen hulp in om het overleg soepeler voort te kunnen zetten. Nu zijn er vele manieren om die begeleiding vorm te geven. Bijvoorbeeld door de hele dag te zoeken naar overeenkomsten tussen OR en bestuurder, omdat beide het bedrijfsbelang voor ogen hebben: samen bouwen, samen de schouders eronder, twee weten meer dan een. Afijn, hoeveel tegeltjeswijsheid kun je hebben… Ik vind die benadering te mager. De ondernemingsraad is geen stafafdeling, maar een belangrijk vertegenwoordigend orgaan. Dat werknemersperspectief geeft juist toegevoegde waarde aan het bedrijfsbeleid. Met die (weinig neutrale) gedachte begon ik de dag.

‘Wat hebben we eraan als we veronderstellen dat we alles samen doen? Dat we net doen alsof we in gelijke mate aan dezelfde knoppen draaien in het bedrijf?’, zo opende ik. Een vruchtbare opening, want het maakte de tongen los over de werkelijkheid. Over het complexe werk van richting geven, beleid maken, sturing geven en verantwoording afleggen van een bestuurder aan zijn Raad van Commissarissen. Over het moeilijke werk van een ondernemingsraad, om voorstellen te beoordelen, om voeding te krijgen vanuit de achterban, om van daaruit zelfstandig standpunten te ontwikkelen en om deze te vertalen naar het overleg. Er kwam erkenning voor elkaars werk en positie. Sterker nog: er was het besef dat de scherpte en de kwaliteit van het overleg ‘m juist zit in het herkennen en erkennen van die verschillen. Zolang je tenminste stuurt op resultaat en er geen wedstrijd van maakt. Een dag van discussie en duidelijkheid volgde: soms fel, soms rustig maar wel met heldere afspraken.

Bruggen bouwen kun je alleen als je weet wat ‘de ene kant’ is en bekend bent met ‘de andere kant’. De OR vertegenwoordigt de medewerkers. Juist door die rol  duidelijk neer te zetten, juist door ook als begeleider daarin kleur te bekennen, is betrokken begeleiding mogelijk. De bestuurder vertelde me gisteravond: hij vond het een prachtige bjieenkomst. Dat is dan extra leuk.

Ariane Blokzijl, trainer/adviseur communicatie SBI Formaat

Deel dit bericht