Blog

De Digitale Transformatie, hoe zet de OR die op de agenda?

digitale transformatie
02 maart 2022 / Shirley Mathoera

Digitale Transformatie

De Digitale Transformatie betekent het benutten van nieuwe mogelijkheden van IT, big data, kunstmatige intelligentie en dergelijke. Om zo nieuw vorm te geven aan organisaties. Een voorbeeld is het invoeren van gegevens. Dat wordt niet langer door medewerkers gedaan, maar door de klant zelf (thuisbankieren, zelf scannen in de supermarkt). Een ander voorbeeld is het gebruik van kunstmatige intelligentie voor het ondersteunen van besluitvorming. Denk aan het beoordelen van röntgen foto’s in het ziekenhuis of bij het toekennen van een hypotheek.

Opleiden & trainen

Het transformeren van de organisatie houdt in dat werkzaamheden veranderen. Daarmee veranderen banen en de eisen die aan medewerkers gesteld worden op het gebied van kennis en vaardigheden. Hierbij doet zich een dilemma voor.

Opleiding en training, upskilling en reskilling, kunnen ervoor zorgen dat medewerkers zich ontwikkelen en blijven voldoen aan de veranderende eisen tijdens de digitale transformatie. Opleiding en training vergen tijd. Over het algemeen meer tijd dan het kost om een nieuwe technologie te kiezen en deze te implementeren. Dat betekent dat het voor het behoud van werk voor de eigen medewerkers cruciaal is dat ontwikkeling, opleiding en training vroegtijdig begint. Geruime tijd voordat besloten wordt welke nieuwe technologie precies geïntroduceerd gaat worden. Hier ligt een belangrijke taak voor de ondernemingsraad. Namelijk om ervoor te zorgen dat de timing van de digitale transformatie afgestemd is met de timing van de ontwikkeling, upskilling en reskilling van medewerkers.

Digitale Transformatie & de OR

Onderwerpen die de OR daarvoor aan de orde kan stellen zijn de volgende:

  • Hoe ziet het plan voor de digitale transformatie van onze organisatie er in de komende jaren uit?
  • Welke consequenties heeft dat plan voor werk en banen in onze organisatie? Welke taken en banen verdwijnen, welke taken en banen komen erbij?
  • Hoe kunnen we onze medewerkers zo vroeg mogelijk in ontwikkeling brengen (bewust maken, uitnodigen, uitdagen, mobiliseren, enthousiasmeren)?
  • Welke concrete instrumenten moeten ontwikkeld en ingezet worden om medewerkers voor te bereiden op het werk van de toekomst, zowel binnen als eventueel buiten onze organisatie?
  • En ook: Hoe kunnen we het plan voor de digitale transformatie mogelijk zo aanpassen en invlechten in het plan voor de ontwikkeling van medewerkers dat beide elkaar versterken?

Dit zijn uitdagende vragen voor de OR, voor de bestuurder en voor HR. De resultaten van het overleg zijn van het grootste belang voor de toekomst van de medewerkers en de toekomst van de organisatie.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan deel aan de webinar ‘De OR en de digitale storm’ op 31 maart waar we dit onderwerp interactief bespreken.

Meer informatie & aanmelden webinar

Deel dit bericht