Blog

De impact van Corona valt niet te onderschatten

Hybride (samen)werken
24 augustus 2021 / Brigitte Driessen

Ook niet voor het OR-werk

Hoe zou het met Fransje zijn, die leuke collega die als single thuis zit op een bovenetage en geheel onverwacht overspannen raakte met alleen maar Teamsvergaderingen en geen enkel menselijk contact?

Hoe zou Sven het maken, die jonge collega die net uit de studiebanken bij jullie zijn eerste echte baan kreeg? Zou hij het een beetje redden? Heeft hij zijn weg gevonden en zijn collega’s leren kennen? Het is vast niet niks om een netwerk op te bouwen en je verder te ontwikkelen als je nooit iemand ziet.

Hoe gaat het met mij? Ik zou echt meer moeten bewegen en niet voortdurend op mijn telefoon mijn mail moeten wegwerken. Bijna letterlijk dag en nacht. Sta ik nog weleens uit of ben ik eigenlijk alleen maar met mijn werk bezig?

Zomaar wat effecten van al te lange lock downs en tijden van thuiswerken:

  • Vereenzaming
  • Overspannenheid
  • Gebrek aan nieuwe impulsen
  • Gemis aan ontwikkeling
  • Een teveel aan Corona-kilo’s
  • Desoriëntatie op wat werk betekent en wat überhaupt belangrijk is

Veel mensen vinden thuiswerken wel prima, maar misschien beseffen ze ook niet precies wat ze missen. Hoe ontwikkelen de mentale en fysieke gezondheid van de medewerkers zich op de lange termijn en wat moet ik daar als OR mee?

Zou het niet goed zijn daar eens bij stil te staan? Want eerlijk gezegd is het OR-werk er ook niet gemakkelijker op geworden. Hoe goed kennen wij elkaar? Kennen wij elkaars kwaliteiten wel en weten wij wel hoe die effectief in te zetten? Contact onderhouden met de achterban is altijd al lastig, maar nu des te meer.

We moeten aan de slag om te voorkomen dat de organisatie en de bestuurder straks beslissingen neemt die onomkeerbaar zijn. Voor je het weet sluiten er nog meer kantoren en vestigingen en wordt permanent thuiswerken het Nieuwe Normaal. Dat kan een goede uitkomst zijn, maar dan moet daar wel een gedegen discussie met de OR aan vooraf zijn gegaan. Kortom: tijd voor actie.

Reconnecting, de hybride OR

In het programma ‘De hybride OR: reconnecting in het Nieuwe Normaal’ ga je aan de slag met de impact van online of hybride werken op de medezeggenschap.

Meer informatie & aanmelden

Geschreven door Brigitte Driessen, trainer/adviseur SBI Formaat.

Deel dit bericht