Blog

Flexibel in de medezeggenschap

jongeren ondernemingsraad WOR vernieuwing medezeggenschap SBI Formaat
30 september 2015 / SBI Formaat

“Jongerenorganisaties willen af van de huidige medezeggenschapsregels in het bedrijfsleven. Volgens CNV Jongeren, FNV Jong, VCP Young Professionals en AWVN Young HR kunnen veel jongeren nu niet meepraten in de ondernemingsraad van bedrijven.”

Als we dan toch een pleidooi houden voor meer jongeren in de ondernemingsraad (OR), dan zullen we ook moeten werken aan modernisering van onze medezeggenschap. Stimuleer je met een vaste raad van een aantal leden en een vaste zittingsperiode dat iedereen binnen de organisatie meedenkt en meedoet? Niet altijd. Daarnaast blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse werknemers in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar geen idee heeft of er een OR of andere vorm van personeelsvertegenwoordiging aanwezig is in de organisatie waar zij werken, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014.

Een conclusie die niet nieuw is. Jongeren weten niet of er een OR is, ze zijn er ook niet mee bezig, maar willen wel degelijk een stem hebben. Als ik namens het jongere volk mag spreken, willen we absoluut meebouwen aan een succesvolle organisatie en invloed hebben op de bedrijfsvoering. Jongeren denken graag in een constructieve manier mee met de organisatie, maar worden vaak niet warm van de huidige vormen van medezeggenschap. Jongeren willen hun stem laten horen en invloed uitoefenen. Maar een vaste club OR-leden is een stuk minder relevant. Vernieuwing van medezeggenschap vraagt om een vaste structuur los te laten en de medezeggenschap flexibeler inrichten.

Maak de medezeggenschap interessant voor nieuwe generaties medewerkers

  1. Ga allereerst met diverse gesprekspartners in de organisatie om tafel. Hoe gaan we onze medezeggenschap organiseren? Wat verwachten we van elkaar? Het informele contact met directieleden en het onderhandelen over organisatievraagstukken is voor jonge OR leden een interessante leerschool.
  2. Werk met tijdelijke projecten en commissies waarop je, je kunt intekenen. Zo ben je niet meerdere jaren gebonden aan een bulk advies- en instemmingsaanvragen die niet in je straatje passen. Je verlaagt de drempel om in de medezeggenschap te stappen.
  3. Erken de medezeggenschap als onderdeel van persoonlijke ontwikkeling. Medezeggenschap moet een plek hebben in de doelstellingen van individu waarop hij of zij beoordeeld wordt. Je doet het er niet ‘maar even bij’, maar het is onderdeel van je opleiding & ontwikkeling.
  4. Stimuleer initiatiefvoorstellen van medewerkers, in plaats van en eindeloos vergaderen over punten en komma’s vanuit een reactieve stand.
  5. Laat jongere medewerkers meedenken in de modernisering van de medezeggenschap. Welke vorm van medezeggenschap past bij onze organisatie 2015?

In het moderniseren van uw medezeggenschap denken wij graag met u mee.

Suzanne Kastermans

Deel dit bericht