OR-voorzitter Joyce heeft er eigenlijk geen zin in, die Kerstborrel. Want iedere keer dat ze erbij was werd het een toestand. Vooral die zogenaamd leuke grappen, altijd met een seksueel tintje. En dat zal dit jaar zeker over me-too gaan, dat we daar niet aan doen hoor, want hier houden we van een geintje. Dat laatste, dat neerbuigende naar vrouwen toe, zit haar nog het meest dwars.  Zucht.  Ze weet bijna al wie wat gaat zeggen. Vorig jaar werden een paar OR-leden mede door de drank ook nog eens erg lollig. Sta je je daar als voorzitter plaatsvervangend te schamen. Misschien gewoon maar doen alsof ze griep heeft. En dat kerstpakket thuis laten bezorgen. Tegelijkertijd kan ze als voorzitter toch eigenlijk niet wegblijven. 

Ze ziet zich er weer staan daar. Eerst de bestuurder die met een lange en saaie speech leuk probeert te zijn. Spreken in het openbaar is niet zijn grootste kwaliteit. En daarna komt zij aan de beurt. Iets echt zeggen kan niet dus dat is weer iets over hoe goed het toch gaat met de medezeggenschap. Terwijl er toch echt wel wat aan de hand is. Tja, dan smaken de borrel en de bitterballen na al dat staande wachten en aardig doen goed. En voordat je het weet loopt het dan uit de hand. Joyce weet van minstens drie andere OR-leden dat die liever ook niet gaan. Van een paar vrouwelijke collega’s hoorde ze dat ze met elkaar al afgesproken hebben om bepaalde figuren uit de weg te gaan. Of even fors gaan dreigen met melding bij me-too... 

De kerstborrel en/of nieuwjaarsreceptie bij bedrijven zijn de klassiekers waarbij de remmen nogal eens los gaan. Maar geen een bedrijf wil dat er door drank ongelukken gebeuren of dat bepaalde grenzen qua gedrag overschreden worden. Her en der ontstaan er alternatieven. Zoals een kerstontbijt, een feest buiten de deur met gezamenlijk vervoer, twee “drank” bonnen per persoon, iets ludieks, het weggeven van kerstpakketten en nog zo wat. De eerste stap is vaak het moeilijkste. Joyce doet dat door op de laatste OR-vergadering van het jaar het drankgebruik en gedrag aan de orde te stellen. Mede daardoor zijn er dit jaar veel non-alcoholische drankjes en lekkere vegetarische hapjes. Wordt het ook nog eens echt leuk voor de meeste vrouwen.

Tineke de Rijk
Trainer/adviseur