Blog

Hebben zzp’ers en uitzendkrachten dezelfde rechten bij verkiezingen?

or verkiezingen ondernemingsraad zzp'er wor sbi formaat
12 oktober 2015 / Netservice-32

In uw organisatie kan het voorkomen dat zzp’ers jaren achtereen diensten aan het bedrijf verlenen. Dan worden deze personen door de vaste medewerkers ervaren als “er totaal bij horend”. Wanneer dan verkiezingen voor een orgaan voor medezeggenschap worden gepland, komt de vraag aan de orde, mogen deze mensen meedoen aan de verkiezingen?

Indien het antwoord op deze vraag bevestigend is, kan de ondernemingsgraad misschien een of meerdere extra kandidaten tegemoet zien. Tevens kunnen meer personen deelnemen aan de (digitale) verkiezingen. Dit levert meerwaarde op voor de medezeggenschap.

De wet

Hoe beoordeelt de wetgeving deze situatie? Hoewel zzp’ers niet vallen onder definitie van in de onderneming werkzame personen of daarmee gelijkgestelden volgens art.1 lid 2 en 3 WOR, kunnen zij indien dit nuttig geacht wordt voor het functioneren van de onderneming en de medezeggenschap deelnemen aan OR-verkiezingen en zelfs kandidaat voor de OR-verkiezing zijn!

De ondernemingsraad en bestuurder kunnen op grond van art.6 lid 4 WOR ook “andere personen” aanmerken als in de onderneming werkzaam. Een OR kan dat niet zelfstandig, d.w.z. zeggen niet zonder steun van de bestuurder, beslissen.

Indien de bestuurder het voordeel ervan ziet dat zzp’ers, aangemerkt worden door de zittende ondernemingsraad als “andere personen in de onderneming werkzaam”, zal verder alleen het reglement hierop aangepast moeten worden.

Deze wijziging gaat in bij de eerstvolgende algemene OR-verkiezingen. De zzp’ers hebben dan gelijke medezeggenschapsrechten als de in de onderneming werkzame personen. Dit houdt in dat ze zowel actief als passief kiesrecht krijgen.

Uitzendkrachten insluiten

Het ligt voor de hand om niet alleen de groep zzp’ers onder de loep nemen en bijvoorbeeld ook uitzendkrachten het actieve en passief kiesrecht toe te kennen volgens de daarvoor geldende bepalingen uitgedrukt in diensttijdtermijnen uit het OR reglement. Wellicht zijn er nog andere in de onderneming werkzame personen, die net als een zzp-er, in aanmerking kunnen komen voor toepassing van art. 6 lid 4 WOR.

Door Peter van Mackelenbergh, adviseur/trainer SBI Formaat

Deel dit bericht