Blog

Hitte op de werkvloer

Werkbare temperatuur
06 september 2023 / Nicole Pikkemaat

In deze zomermaanden ervaart iedereen weleens (te veel) warmte op de werkvloer. Daarnaastzijn er functies waarbij hitte (bijna) altijd voorkomt, bijvoorbeeld omdat gewerkt wordt bij eenoven, in kassen, of met hete producten. Zorgen voor een werkbare temperatuur is in iedersbelang, want al bij een ‘beetje warmte’ wordt het concentratievermogen minder, neemt de productiviteit af en wordt de kans op ongelukken groter.

Hoe zorg je voor een werkbare temperatuur?

De risico’s van hitte

Blootstelling aan extreme hitte kan gevolgen hebben op de (middel-) lange termijn. Uit onderzoek komen effecten naar voren als een laag geboortegewicht, congenitale afwijkingen na zwangerschap en een verhoogde kans op maagkanker. Kortom: het is van groot belang om te zorgen voor een werkbare temperatuur. Dat is in ieders belang, want al bij een ‘beetje warmte’ wordt het concentratievermogen minder, neemt de productiviteit af en wordt de kans op ongelukken groter.

Inventariseren

Artikel 6.1 van het Arbobesluit geeft aan dat de temperatuur dusdanig moet zijn dat er geen schade wordt veroorzaakt. Globaal kan gesteld kan worden dat temperaturen boven 37˚°C zo veel mogelijk voorkomen moeten worden. Maar niet alleen de omgevingstemperatuur is bepalend. Ook factoren als de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, kleding en de mate van fysieke inspanning spelen een rol. De werkgever moet alle risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting inventariseren. Extreme warmte/hitte hoort ook onderdeel te zijn van de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E).

Diepgaand onderzoek

Voor werksituaties waar medewerkers continu worden blootgesteld aan hoge temperaturen, zoals in de staalindustrie, glasindustrie, papierindustrie en bakkerijen, is een diepgaande beoordeling noodzakelijk. Er zijn verschillende normen beschikbaar om de klimaatbelasting te meten. Een goede indicator voor de thermische belasting is de Wet Bulb Globe Temperatuur, een gewogen gemiddelde van omgevingstemperatuur, straling, wind en relatieve luchtvochtigheid, dit conform NEN-ISO 7243. Een arbeidshygiënist kan dergelijk onderzoek uitvoeren.

Interessant is de werkklimaatapp van de FNV die een globale indicatie geeft. Je vindt de app hier: Werken in de hitte – FNV. Met behulp van deze app kan je bepalen of er (direct) maatregelen genomen moeten worden.

Maatregelen moeten

De werkgever moet er alles aan doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen. Daarbij gaat de Arbowet uit van de arbeidshygiënische strategie (bronaanpak). Allereerst moet gekeken worden of en hoe de hitte- en warmtebronnen weggenomen of verminderd kunnen worden. Als dat onvoldoende kan of nog niet het gewenste effect oplevert, kan gekeken worden naar andersoortige maatregelen.

Gehele artikel

Lees in het gehele artikel van Nicole Pikkemaat meer over de maatregelen voor een werkbare temperatuur om zo ongelukken te voorkomen.

Expertiseteam Arbeid & Gezondheid

Het expertiseteam Arbeid & Gezondheid helpt je graag met al je ARBO vragen over hitte en andere zaken.

Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer & adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat

Deel dit bericht