Blog

Lege agenda

lege agenda ondernemingsraad
02 maart 2017 / Tineke de Rijk

Iedereen heeft het druk, ook OR-leden. Dat die overlegvergadering weer een maand is uitgesteld komt iedereen wel goed uit. En: wat is er nu eigenlijk te bespreken? Er staat maar weinig op de agenda op dit moment. Heel wat anders dan bij die reorganisatie van twee jaar terug, toen werd er continu extra vergaderd.

Niet goed weten waar je als ondernemingsraad en bestuurder iedere keer met elkaar over moet vergaderen: het komt meer voor dan je denkt. Er is geen onwil van beide kanten, de verhoudingen zijn op zich goed maar als er geen druk op het overleg ligt door een instemming- of adviesprocedure, gebeurt er eigenlijk niet zoveel. In dergelijke situaties wordt er vaak voor zowel de OR- als de overlegvergadering gewerkt met een standaardagenda waarbij het iedere keer een invuloefening is. Van beide kanten zijn er eigenlijk niet zoveel ideeën om andere thema’s dan de gebruikelijke te bespreken. Feitelijk een lege agenda dus, een van de verzwegen maar regelmatig voorkomende situaties in de medezeggenschap. Met als effect dat de betrokkenheid en motivatie van de OR leden en bestuurder op een laag pitje staan. De rek raakt er letterlijk uit. Jammer en een gemiste kans om eens een paar stappen verder te maken.

Want wat te doen in een dergelijke situatie? In ieder geval niet de vergaderingen keer op keer uitstellen. Als ondernemingsraad kun je de tijd nemen om eens echt op een rij te zetten wat er de afgelopen tijd met de gegeven adviezen en instemmingaanvragen gebeurd is. In persoon, dus niet via de mail of social media, contact leggen met de achterban. Deze taken kun je onderling verdelen en ook aankondigen. Aan de hand van enkele vaste vragen kun je erachter proberen te komen hoe bepaalde beslissingen ervaren zijn, of er behoefte aan bijstellen is. En wie weet hebben de collega’s ideeën waar je wat mee kan. Of nodig een of meerdere toezichthouders eens uit om het over de algemene gang van zaken te hebben. Zo moet de OR toch het initiatief kunnen nemen om  een paar zaken op de overlegagenda te krijgen of te activeren.

Want een lege agenda: dat kan toch niet het doel van de medezeggenschap zijn.

Tineke de Rijk, trainer/adviseur bij SBI Formaat

Deel dit bericht