Blog

N.a.v. cao-akkoord in grootmetaal

industrie.jpg
11 februari 2016 / SBI Formaat

Duurzame inzetbaarheid moet écht op OR-agenda

Werkgevers in Metaal & Techniek zijn vannacht een cao tot 2017 overgekomen met de vertegenwoordigers van medewerkers. Het gesloten principeakkoord spreekt onder andere van plannen om sociale innovatie verder op te pakken.
De visie van werkgevers gaat uit van het ontstaan van vele nieuwe banen. De visie gaat echter evenzeer uit van nog diepere toepassing van ict – zodat klassiek vakmanschap wordt uitgedaagd eenzame hoogte te bereiken – evt. buiten de industrie. Iedere medewerker staat voor de keuze digitaliseren, klassiek vakman blijven of proberen beiden te ontwikkelen.
Werkgevers willen graag dat de overgang naar nieuwe vaardigheden en kennis op de agenda komen van werkgevers en vakbonden. De bedoeling is dat medewerkers “worden meegenomen”. Wat betekent dit? Werkgevers hopen op een soepele transitie. Bij wie de transitie niet lukt zal de werkgever proberen je van werk-naar-werk te begeleiden.
Samen met de vakbonden gaan werkgevers een programma ontwikkelen dat sociale innovatie binnen de bedrijven centraal stelt.
Als de leden het principeakkoord aannemen krijgen zij meer zeggenschap over hun arbeidstijden. Door bijv. vakantiedagen in te zetten kunnen ze scholing volgen in programmeren, moderne instrumentatie of gebruik van moderne teken- en ontwerpsoftware. Ook komen er voor scholing 1.000 vouchers beschikbaar van € 1.500,- voor leden.
Ondernemingsraden moeten Duurzame inzetbaarheid en hun Regeling Scholing en Opleiding zo snel mogelijk op hun agenda’s plaatsen.
SBI Formaat heeft ervaring met trainingsprogramma’s op het gebied van sociale innovatie. Als u hierover meer wilt weten, neem dan vrijblijvend contact met ons op via: info@sbiformaat.nl of 0343-473333

Deel dit bericht