Blog

OR mag toezichthouder voordragen, hoe vind je iemand hiervoor?

09 april 2019 / Els van der Valk

Deze vraag kreeg ik van een ondernemingsraad van een beursgenoteerd bedrijf. Het bedrijf valt onder de structuurregeling, dat betekent dat de ondernemingsraad een versterkt recht van aanbeveling heeft. Deze ondernemingsraad had bij een vorige vacature de kans voorbij laten gaan en was akkoord gegaan met een kandidaat die door de Raad van Commissarissen was aanbevolen. Deze keer wilde de OR het anders aanpakken. Maar hoe?

Samen met de ondernemingsraad heb ik een profiel opgesteld en dit heeft de OR besproken met de Raad van Commissarissen. Zo houdt de OR het initiatief om voor de OR belangrijke profielvereisten in het profiel op te nemen en verklein je de kans dat de OR een kandidaat voordraagt die door de RvC niet wordt geaccepteerd. Vervolgens heeft de ondernemingsraad een advertentie geplaatst, waarop een groot aantal reacties kwam.

De OR had vooraf criteria opgesteld waaraan hij de brieven zou toetsen. Een belangrijk criterium was dat in de brief de belangstelling voor de rol als werknemerscommissaris moet zijn toegelicht. Zo kwam de OR tot een shortlist en zijn drie kandidaten uitgenodigd voor een gesprek met een delegatie van de OR. De kandidaat die uit deze ronde als beste tevoorschijn kwam, heeft daarna nog een gesprek gehad met de voorzitter en een lid van de RvC en is vervolgens voorgedragen voor de vacature.

De nieuwe commissaris functioneert in de raad zonder last of ruggenspraak. De OR heeft goed contact met ‘zijn’ commissaris, maar weet ook de weg naar de voorzitter nu makkelijker te vinden. De voorzitter van de RvC heeft gemerkt dat het contact met de OR iets oplevert, in dit geval een goede commissaris.

Els van der Valk – Organisatieadviseur

Deel dit bericht