Blog

Kan de OR bijdragen aan het realiseren van het vrouwenquotum?

20 september 2019 / Els van der Valk

Het SER advies om een verplicht quotum voor het aantal vrouwen in Raden van Commissarissen in te stellen, heeft veel stof doen opwaaien. Dit quotum zou moeten gelden voor beursgenoteerde bedrijven. Alle 5.000 ‘grote’ bedrijven zouden streefcijfers en actieplannen moeten opstellen om meer diversiteit in de top te realiseren.

Ook in de publieke sector blijft het aandeel van vrouwen in de bedrijfstop achter op het streefcijfer. De OR heeft in veel sectoren de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de samenstelling van de Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht.

Rechten van de ondernemingsraad

Bij beursgenoteerde bedrijven, die vallen onder de structuurregeling, heeft de ondernemingsraad het recht van aanbeveling voor 1/3 van de leden van de Raad van Commissarissen. De OR kan ook het gesprek met de RvC aangaan, over hoe meer diversiteit in de top te realiseren. De SER heeft een brochure opgesteld, die hierbij behulpzaam kan zijn.

Hetzelfde geldt voor ondernemingsraden in sectoren, waar in de cao een recht op voordracht voor de OR is opgenomen. Bijvoorbeeld de cao’s van Sociaal Werk, Kinderopvang, Jeugdzorg en Gezondheidscentra. Bij andere cao’s heeft de OR een adviesrecht over elke benoeming van een lid van de RvT.

Sommige stichtingen hebben een voordrachtsrecht van de OR in de statuten opgenomen. In deze sectoren werken veel vrouwen, maar deze zijn in de bedrijfstop nog steeds ondervertegenwoordigd. Een actief beleid om vrouwen in de organisatie te ondersteunen, is een eerste stap in het realiseren van een groter aandeel van vrouwen in de Raden van Toezicht. Het aanstellings- en bevorderingsbeleid is een onderwerp wat behoort tot het instemmingsrecht van de OR.

Onze expertise

Niet altijd maken ondernemingsraden gebruik van het recht om een toezichthouder voor te dragen. SBI Formaat kan de OR helpen bij het opstellen van een profiel en de ondernemingsraad begeleiden bij de selectieprocedure van een goede vrouwelijke kandidaat.

Geschreven door organisatieadviseur Els van der Valk.
Steunpunt Governance – SBI Formaat.

Deel dit bericht