Blog

Prinsjesdag

prinsjesdag blog Jaap Jongejan
21 september 2015 / Jaap Jongejan

Dat is plezierig! Na jaren van economische crisis groeit de economie. Feest! Feest?
De afgelopen jaren zijn bezuinigingen doorgevoerd die noodzakelijk waren om de economie op orde te brengen. En ja, je kunt vraagtekens zetten bij de keuzen van die bezuinigingen. En ja, je kunt je de vraag stellen of de huidige economische opbloei niet vooral komt door een lage rentestand en een gunstige koers van de euro. En ja, we zullen nog moeten bezien of de economische groei gaat bijdragen aan het welzijn van ons allen.

Wat echter door elkaar loopt zijn de structurele beleidswijzigingen (bijvoorbeeld in de zorg) en de bezuinigingen die zijn doorgevoerd voor economisch herstel.
Opvallend is dat bij de aankondiging van de bezuinigingen de slechte economie als oorzaak wordt genoemd. Maar nu het beter gaat met de economie, blijft het wat stil. De betere economie zorgt er niet voor dat de bezuinigingen, waar velen mee te maken hebben gekregen, worden teruggedraaid.

Dat raakt de mensen op vele niveaus, vooral degenen die niet van de economische groei profiteren. Iedere crisis zal steeds meer mensen met een uitkering achterlaten. De groei van de economie kan dit niet opvangen. Ook nu niet. Van hoeveel collega’s moet u de komende periode afscheid nemen en – nog belangrijker – hoeveel mensen komen weer aan het werk? Is de participatiesamenleving er slechts alleen voor hen die werk hebben? En waarom zijn de mensen die geen werk hebben dezelfde mensen die in de plannen van de regering er ook financieel niet op vooruit gaan?

Duurzaam participeren is dan ook van groot belang. Op welke manier wordt er in uw organisatie gewerkt aan duurzame participatie, aan investeren in opleiden om sowieso aan het werk blijven? Waarin wordt verder geïnvesteerd en welke investering levert op de langere termijn voor iedereen het meeste op? Over dit soort vragen heeft de ondernemingsraad op uw bedrijf een grote stem.

SBI Formaat is de partner van veel ondernemingsraden en zal met iedere OR de gevolgen van de keuzen van het kabinet voor zijn of haar bedrijfstak kunnen analyseren.  Hoe ontwikkelt de werkgelegenheid zich in uw bedrijfstak? Welke effecten hebben de kabinetsplannen bijvoorbeeld voor de gezondheidszorg, politie, de zorg en voor de markt? Dat soort vragen zullen op het niveau van de sector en bedrijf beantwoord moeten worden. SBI Formaat is daarin uw partner.

Jaap Jongejan

Deel dit bericht