Blog

Zomertijd

zomerblog2.jpg
21 augustus 2017 / Tineke de Rijk

Hoogzomer: ook de meeste OR leden genieten van hun vakantie. Formeel gebeurt er in deze periode niets op medezeggenschapsgebied. Maar niet de gehele ondernemingsraad is weg en dat biedt veel mogelijkheden.

Bekend is dat de meeste ondernemingsraden met een continu tijdsgebrek kampen. Vele goede voornemens en plannen worden daardoor in de praktijk van alledag ingehaald door de realiteit. De meeste OR leden hebben de agenda’s al vol met het “gewone” werk. Want het kost menigeen moeite de OR tijd vrij te houden en bij alle OR/OV vergaderingen aanwezig te kunnen zijn. Vlak voor de “grote” vakantie loopt de werkdruk voor zowel het eigen als het OR werk vaak nog extra op. Iedereen is vervolgens blij dat de eigen agendaplanning gehaald is en dat ene belangrijke advies of instemmingtraject nog net op tijd is afgerond. En dan zakt alles in om pas begin september weer opgepakt te worden. Met het risico dan vooral door de “waan van de dag” geleid te worden.

Het kan anders. Juist zo’n rustige zomerperiode leent zich voor een duik in de recente OR dossiers. Hoe staat het ervoor met de actielijst? Blijven sommige besluiten er niet heel lang op staan? Wat komt er van de gemaakte afspraken terecht? Welk onderwerp wordt steeds uitgesteld? Is daar wat op uit te zoeken en voor te bereiden? Wat komt er de komende maanden op de OR af? Hoe is dat te plannen met zowel de OR als de OV agenda? En welke punten vergen intensieve voorbereiding en een proactieve inzet van de OR? Op het eerste gezicht misschien saai om te doen maar het zal het OR werk net dat extra kunnen geven dat iedereen inspireert om er weer tegen aan te gaan.

Hoe staat uw OR er voor na de zomervakantie?

Tineke de Rijk

Deel dit bericht