Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid en de OR

Duurzame inzetbaarheid gaat over plezierig, productief en gezond kunnen en willen werken door alle medewerkers. Dat wordt steeds uitdagender. Vergrijzing, langer doorwerken, digitalisering en hybride werken (thuis en op kantoor) zijn factoren die de werkinhoud en arbeidsomstandigheden sterk beïnvloeden. Organisaties die hier flexibel op inspelen zijn efficiënter, leveren meer kwaliteit, kennen een lager ziekteverzuim en een betere werksfeer.

Met onze trainingen en adviestrajecten helpen wij onze klanten om de duurzame inzetbaarheid te bevorderen en geven we inzicht in welke rollen zijn weggelegd voor HR, de ondernemingsraad, de preventiemedewerker en de medewerker zelf. Op deze manier dragen wij bij aan het bevorderen van de duurzame ontwikkelings-doelstellingen SDG doelen(de 17 SDG’s).
Waarbij we voornamelijk de nadruk leggen op de doelen omtrent ‘goede gezondheid en welzijn’ en ‘eerlijk werk en economische groei’.

De SDG doelstellingen

In Nederland en op internationaal niveau wordt door veel partijen gewerkt aan de realisering van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. Het netwerk bestaat uit 9 huizen die zich inzetten voor het behalen van de SDG’s. SDG House Utrechtse Heuvelrug is er daar één van en SBI Formaat is daar een onderdeel van.

Samenwerken: de sleutel tot succes

Werken aan duurzame inzetbaarheid vraagt om bewustwording en samenwerking van alle betrokken partijen.

Medewerkers pakken hun verantwoordelijkheid door zich te verdiepen in de noodzaak en mogelijkheden om inzetbaar te blijven. Ze komen in actie en gaan het gesprek aan over hun wensen en behoeften en maken gebruik van de aanwezige mogelijkheden en middelen.

De werkgever is verantwoordelijk voor het creëren van veilige en gezonde werkomstandigheden. Daarnaast heeft de werkgever een voorwaardenscheppende rol en ontwikkelt samen met HR, preventiemedewerker en leidinggevenden passende interventies.

De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op wijzigingen in verschillende regelingen die duurzame inzetbaarheid bevorderen. Bovenal heeft de ondernemingsraad de plicht erop toe te zien dat regelingen als bedoeld in artikel 28 van de WOR worden nageleefd en is daarmee tenminste moreel medeverantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de werkgever de medewerker een zo gezond en veilig mogelijke werkomgeving biedt. Door een eigen visie op het onderwerp te creëren kan de ondernemingsraad als ambassadeur en gesprekspartner optreden richting medewerkers, werkgever en HR.

Aanbod

Ons aanbod is gericht op OR-leden en preventiemedewerkers. Aan de hand van verschillende theorieën en modellen maken we het speelveld van duurzame inzetbaarheid helder. Vervolgens maken we de vertaling naar de betreffende organisatie. Hierbij maken we gebruik van kennisbronnen als:

Meer informatie over training, begeleiding of advies

Heb je behoefte aan meer informatie over een (maatwerk)training? Wil je meer te weten komen over de begeleiding of welke adviserende rol wij kunnen spelen? Neem via onderstaand formulier contact met ons op.

Contactformulier

  • Algemene voorwaarden

    Hierbij gaat u akkoord met de algemene voorwaarden. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacy- en cookieverklaring verwerkt. Lees hier onze  privacy- en cookieverklaring.


Ons expertiseteam Duurzame Inzetbaarheid

SBI Formaat heeft een speciaal expertiseteam Duurzame Inzetbaarheid. Ondernemingsraden en preventiemedewerkers kunnen bij ons terecht voor (maatwerk)trainingen, begeleiding of (schriftelijk) advies. De trainers en adviseurs zijn ervaren vakmensen met ieder hun eigen specialismes.

Deel dit bericht