Samen faciliteren met Deep Democracy

Het faciliteren en co-faciliteren van bijeenkomsten

Wij denken graag met jullie mee en kunnen ook (samen) faciliteren. Deep Democracy is een zeer bruikbare methode om toe te passen. Zowel binnen een team om te komen tot gedragen besluiten, als ook in vastgelopen overlegsituaties met de bestuurder, in team overleggen of in grotere bijeenkomsten. Bekijk hieronder wat we voor jullie kunnen betekenen.

Beeldvormend gesprek

Wil je een beeldvormend gesprek in de organisatie over bijvoorbeeld:

  • Werkdruk,
  • Oplossen van de personeelstekorten,
  • Boeien en binden,
  • Zelforganisatie,
  • Ethisch gedrag,
  • Inrichting medezeggenschap.

Dan kunnen we je daarbij helpen! Door middel van het (co-)faciliteren van bijeenkomsten op een bepaald thema.

We doen dan een check in om een eerste indruk te krijgen. Daarna volgen we het stappenplan van de Deep Democracy:

  1. Verzamel alle invalshoeken
  2. Zoek actief het alternatief
  3. Verspreid het alternatief
  4. Voeg de wijsheid toe van de minderheid.

Dit kan zowel actief met een gesprek op voeten als meer traditioneel in een kring of aan tafel. Lees meer over het stappenplan in de blog De wijsheid van de minderheid.

Het niet-gevoerde gesprek

Is er een lastige samenwerkingsrelatie tussen de OR en Raad van Bestuur/directie of een verstoorde verhouding? Dan kunnen we een gesprek hierover op een neutrale wijze faciliteren waarbij het “niet-gevoerde gesprek” gevoerd kan worden met gedeelde veiligheidsregels.

Met behulp van de veiligheidsregels volgens de Deep Democracy maken we op een veilige en transparante wijze onderstromen zichtbaar en bespreekbaar. Veiligheidsregels zijn bijvoorbeeld: niemand heeft het monopoly op de waarheid, we voeren dit gesprek om de relatie te verdiepen, we zijn bereid geraakt te worden, we mogen onszelf tegenspreken. Met verschillende methodieken wordt iedereen uitgenodigd om ‘alles’ te zeggen. Dit geeft vaak nieuwe ruimte en inzichten om hardnekkige verstoringen eindelijk op te lossen.

Zie voor meer informatie over het niet gevoerde gesprek de blog Deep Democracy in de praktijk – Het niet gevoerde gesprek.

Faciliteren grote (achterban) bijeenkomsten

Wil de OR een achterbanbijeenkomst houden om meningen te polsen of raadplegen? Dat kan door middel van Deep Democracy methodieken gefaciliteerd worden.

Het ‘gesprek op voeten’ is een uitermate geschikte methodiek om met grote groepen gesprekken te voeren en zoveel mogelijk invalshoeken te verzamelen. Ook in grote groepen doen we een check in, maar dan vaak in kleinere check-in-groepjes. We werken dan met meerdere gecertificeerde Deep Democracy facilitators.

Train de trainer

We kunnen ook een train de trainer aanpak gebruiken. Waarbij een aantal van uw eigen medewerkers als co-facilitators worden ingezet. We doen dan een korte workshop voorafgaand aan de bijeenkomst. We laten de co-facilitators kennis maken met het gedachtegoed van de Deep Democracy en trainen hen in het begeleiden van bijvoorbeeld een check in of een gesprek op voeten. Door dit zelf toe te passen ervaren zij zelf de kracht van een aantal methodieken en technieken van de ‘Lewismethode’. Met als resultaat dat je altijd Deep Democracy facilitators in de organisatie hebt.

Meer informatie

Groepsgrootte kan variëren van 10-150 mensen, wij kunnen namelijk meerdere Deep Democracy facilitators leveren. Wil je meer informatie over het (samen) faciliteren van bijeenkomsten? Vul hieronder het formulier in.

  • *Uw persoonsgegevens worden conform onze privacy- en cookieverklaring verwerkt.
    Lees hier onze  privacy- en cookieverklaring.

Deel dit bericht