Overheid & Onderwijs

SBI Formaat adviseert dagelijks OR’s uit de sectoren Overheid en Onderwijs

Het team Overheid en Onderwijs bestaat uit enthousiaste trainers/adviseurs met veel ervaring in de sector. Dat betekent ook dat wij de mores, de culturen kennen en daar mee om kunnen gaan. Naast de inhoudelijke thema’s die in de sector spelen zijn wij ook deskundig in bijvoorbeeld:

Het goede gesprek met de bestuurder

Medezeggenschap wordt bepaald door de bestuurder en de OR. Zo af en toe is het nodig om met elkaar stil te staan voor het goede gesprek over het waarmaken van de bedoeling van de medezeggenschap.

 

Kan de OR de stem zijn van de achterban en waarde toevoegen op het beleid dat de bestuurder maakt om uiteindelijk de organisatiedoelen te behalen? In het goede gesprek kijken we naar de organisatiedoelen, de urgentie om die doelen te bereiken.

 

We kijken naar de huidige situatie en onderzoeken of de voorgenomen maatregelen een bijdrage zijn om de organisatiedoelstellingen te behalen. Tegelijkertijd kijken we ook naar de onderstroom; welke informatie heeft de achterban? Welke behoefte spreekt daaruit, zodat de OR deze behoefte kan vertalen naar een advies die het beleid van de bestuurder beter maakt?

 

Laat de OR faciliteren in het goede gesprek door het SBI-Formaat.

Invloed op het strategisch beleid van de organisatie

Hoe kan je als ondernemingsraad meedenken, meepraten en misschien zelfs wel invloed uitoefenen op het strategisch beleid van de overheids- of onderwijsorganisatie? Vrijwel iedere organisatie maakt onderscheid tussen strategisch beleid (wat is onze visie op de toekomst en onze koers op weg naar onze organisatie over pakweg vijf jaar?), tactisch beleid (wat gaan we dan wel en niet doen?) en uitvoerend beleid (hoe gaan we ons werk uitvoeren?).

 

In overheidsorganisaties is de koers van de organisatie natuurlijk afhankelijk van politieke keuzes binnen het Rijk of Gemeenten. Toch zal bijvoorbeeld een gemeentesecretaris wel degelijk overleg voeren met de wethouders over wát deze politieke keuzes betekenen voor de ontwikkeling van de ambtelijke organisatie. Denk hierbij aan ‘cultuurverandering’, ‘opdrachtgericht werken’, ‘organisch veranderen’ of ‘werken volgens de ‘bedoeling’, ‘dichter bij de burgers’. De OR wil daarom de koers en keuzes van de organisatie volgen, toetsen en beïnvloeden. Zonder dat zij daarbij direct een adviesaanvraag ontvangt over de strategie of koers van de organisatie.

 

Wat kan de OR doen?
De trainers-adviseurs van het Team Overheid & Onderwijs kunnen met de OR meedenken, de OR trainen , adviseren of coachen. Zodat jullie in het overleg met de WOR-bestuurder grip krijgen op de strategische, tactische en uitvoerende keuzes binnen de organisatie. Dat kan door de strategische keuzes van de WOR-bestuurder en het managementteam te toetsen, maar ook door als OR zelf jullie visie te bepalen op de gewenste veranderingen in uw organisatie. Dat kan bijvoorbeeld door de visie van de OR uit te werken in ijkpunten en aandachtspunten bij adviesaanvragen en instemmingsverzoeken. De OR legt deze ijkpunten vervolgens voor aan de WOR-bestuurder. Het resultaat van de inspanningen kan zijn dat de OR meer ‘aan de voorkant’ betrokken wordt bij het beïnvloeden van de keuzes binnen de overheid- of onderwijsorganisatie. Waarmee jullie ook de rol van de OR vergroten bij het toetsen en beïnvloeden van voorgenomen besluiten over organisatieveranderingen en duurzaam personeelsbeleid.

OR als team

Elk OR-lid heeft zijn eigen achtergrond, persoonlijkheid en kwaliteiten. In het OR-team kom je bij elkaar en gaat het erom dat jij die kwaliteiten kan inzetten om de samenwerking van het team te verbeteren. Deze samenwerking maakt het mogelijk mooie doelen te bereiken.

 

Soms loopt dat minder goed en gaan we met jou op onderzoek uit. We kijken welke kwaliteiten er in het team zitten en hoe deze ten volle tot zijn recht kunnen komen. We gaan aan de slag met belemmeringen die ruis in overleggen veroorzaken. Door een open en ontspannen sfeer te creëren helpen we teams zaken te bespreken die eerder in de onderstroom bleven hangen.

 

Ook kijken we naar hoe afspraken en structuren helpend kunnen zijn om makkelijker besluiten te kunnen nemen. Tot slot kijken we ook naar het grotere geheel: maakt het team de bedoeling waar, zijn er heldere teamdoelen en pakt iedereen zijn of haar rol?

 

Andere thema’s waarin wij kunnen ondersteunen:

  • Achterbancommunicatie
  • Vergadertechnieken
  • Een efficiënte werkwijze neerzetten voor de OR
  • Coachen van DB-leden

Onze dienstverlening

Wij ondersteunen je bij het verbeteren van organisaties en arbeidsverhoudingen met training, advies en coaching.

Ons team Overheid en Onderwijs

Vraag hier je maatwerktraining Overheid en Onderwijs aan!

  • Hidden
  • *Uw persoonsgegevens worden conform onze privacy- en cookieverklaring verwerkt. Lees hier onze  privacy- en cookieverklaring.