Arbo & gezondheid
ISO 45001

ISO 45001: een gezonde en veilige werkomgeving

Elke werkgever dient een veilige en gezonde werkomgeving beschikbaar te stellen aan de medewerkers. Wanneer de werkgever deze zekerheid kan bieden, zullen de medewerkers over het algemeen ook beter presteren.

Echter, de verwachting van een gezonde en veilige werkplek is er niet alleen bij medewerkers, ook opdrachtgevers/klanten kunnen verwachten dat de werkzaamheden in een gezonde en veilige omgeving worden uitgevoerd. Organisaties die werken volgens de norm ISO 45001 tonen aan dat zij bewust bezig zijn met de arbeidsomstandigheden, arbobeleid, gezondheid en veiligheid van hun medewerkers.

Plan-do-check-actDe ISO 45001 norm is opgebouwd volgens het gezond en veilig werken (G&VW) managementsysteem. De plan-do-check-act cyclus dient hierbij als basis.
Naast deze cyclus stelt ISO 45001 ook eisen aan de resultaten van het managementsysteem:

  • Continu verbeteren van de G&VW prestaties.
  • Beheersing van de G&VW risico’s als gevolg van de activiteiten van de organisatie.
  • Voldoen aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving.

De organisatie kan de norm toepassen en zich hiervoor laten certificeren.

Een relevantienorm binnen ISO 45001 is Consultatie en participatie van medewerkers (norm 5.4). Dit houdt in dat de organisatie in het beleidsproces medewerkers en OR de gelegenheid moet geven voor consultatie en participatie. De bevoegdheden van de OR kunnen hier gedeeltelijk in voorzien.

ISO 45001: consultatie

Consultatie houdt in dat OR de verschillende mogelijkheden moeten kunnen toetsen voordat een beslissing wordt genomen over bijvoorbeeld:

  • Het vaststellen van het G&VW‐beleid;
  • Het toewijzen van rollen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden binnen de organisatie voor zover van toepassing is;
  • Het vaststellen hoe kan/moet worden voldaan aan wettelijke en andere eisen;
  • Het vaststellen van G&VW‐doelstellingen en het plannen hoe deze bereikt zullen worden.

ISO 45001: participatie

Participatie is het meebeslissen van de OR, maar ook medewerkers, bijvoorbeeld:

  • Het identificeren van gevaren en beoordeling van risico’s en kansen;
  • Het vaststellen van maatregelen voor het wegnemen van gevaren en het verminderen van G&VW risico’s
  • Het vaststellen van wat moet worden gecommuniceerd en hoe dit gedaan moet worden;
  • Het vaststellen van beheersmaatregelen en de doeltreffende implementatie en gebruik ervan.

Om consulatie en participatie mogelijk te maken geeft ISO 45001 aan dat de OR tijdig over de benodigde informatie beschikt en onderbouwde feedback moet kunnen geven. Daarnaast moet er sprake zijn van communicatie in twee richtingen tussen OR en werkgever (bestuurder). Hiervoor zijn goede afspraken nodig tussen OR, bestuurder en preventiemedewerker. De laatste dient immers met de OR samen te werken. Verder is het nodig dat de OR over voldoende basiskennis beschikt om de gewenste rol te kunnen invullen.

Expertiseteam Arbeid & Gezondheid

Goede arbeidsomstandigheden zijn belangrijk voor de hele organisatie en alle medewerkers. Medewerkers willen graag een gezond werkklimaat, goede arbeidsomstandigheden en een veilige omgeving (G&VW). Ook andere stakeholders, zoals opdrachtgevers, hebben daar belang bij. Als de eigen organisatie ervoor kiest om ISO 45001 toe te passen dan wel gecertificeerd te zijn, heb je de juiste kennis en een effectieve aanpak nodig. Het expertiseteam Arbeid & Gezondheid helpt jou daar graag bij!

Stel je vraag!

Meer lezen

ISO 45001: Draagvlak van de medewerkers – Artikel

Deel dit bericht