Strategisch beleid / OR voor gevorderden
Medezeggenschap na fusie

Na fusie moet een nieuwe OR gekozen worden. De WOR voorziet niet in een overgangsregeling.

De Wet op de ondernemingsraden voorziet niet in een overgangsregeling voor de medezeggenschap bij fusie. De oude ondernemingsraden blijven bestaan tot het moment dat voor de fusieonderneming een nieuwe OR is gekozen.

In de praktijk levert dat een probleem op, omdat na de fusie in veel gevallen een situatie ontstaat waarbij sprake is van één onderneming, waarvoor één OR de geëigende oplossing zou zijn. Het is beter te voorkomen dat de bestuurder met twee (of meer) ondernemingsraden dezelfde agenda moet afwerken en alle overleg dubbel moet voeren. Lastig voor de bestuurder, en voor de OR-en bestaat het risico dat zij tegen elkaar uitgespeeld worden.

Convenant

Dit probleem wordt meestal opgelost door in een convenant (of ondernemingsovereenkomst) afspraken te maken over de wijze waarop in deze periode de medezeggenschap wordt uitgeoefend. Soms is dit een vervolg op de afspraken van voor de fusiedatum. De meest voorkomende constructie is dat vanaf de fusiedatum tot aan het aantreden van de nieuw verkozen ondernemingsraad de beide ondernemingsraden in gezamenlijke zitting de medezeggenschapsrechten op basis van de WOR uitoefenen. Of, als daardoor de pariteit in gevaar komt, dat deze fusie-OR (“voorlopige OR”, “OR i.o.”, “bijzondere OR”) bestaat uit gelijke afvaardigingen vanuit de OR-en. De fusie-OR treedt in de plaats van de oorspronkelijke OR-en.

Uit jurisprudentie is inmiddels gebleken dat deze constructie door de rechters wordt erkend omdat op deze wijze in de geest van de Wet een oplossing wordt gevonden voor iets waar de Wet niet in voorziet.

Verkiezingen

Het is aan te raden om deze overgangsperiode zo kort mogelijk te houden, dat wil zeggen om zo snel mogelijk verkiezingen van de nieuwe OR te organiseren. Dit zou in principe binnen drie maanden na fusiedatum kunnen zijn. Vaak is de periode wat langer omdat de organisatie- en zeggenschapsstructuur zich ook vaak in een overgang bevindt.

COR

In situaties waar na de fusie (bijvoorbeeld in een concernverband) het logische vervolg zou zijn dat beide oorspronkelijke OR-en blijven voortbestaan overkoepeld door een Centrale OR, wordt in dit stadium voor de zaken van gemeenschappelijk belang vaak vooruitlopend een COR opgericht. De COR is op grond van de Wet alleen bevoegd als het gaat om besluiten die voor alle of de meerderheid van de samenstellende ondernemingsraden van gemeenschappelijk belang zijn. Zodra het gaat om deelbesluiten, die slechts voor één van beide OR-en van belang zijn is die OR bevoegd.

Deel dit bericht