Nieuw in de OR / WOR , OR en bestuurder
Uitbreiding bevoegdheden OR

De OR kan extra bevoegdheden krijgen in een ondernemingsovereenkomst

De rechten en bevoegdheden van de OR staan in de WOR. Er zijn onderwerpen waarbij de OR geen adviesrecht of instemmingsrecht heeft en/of waarbij de OR slechts beperkte bevoegdheden heeft. De WOR regelt de mogelijkheid dat de OR ‘bovenwettelijke’ bevoegdheden kan krijgen.

Artikel 32 WOR

Artikel 32 van de WOR regelt twee opties hoe de OR een uitbreiding van zijn bevoegdheden kan krijgen. Dat kan geregeld worden in de cao en/of in een ondernemingsovereenkomst met de ondernemer (bijvoorbeeld bij het ontbreken van een cao en de ondernemer met de OR over arbeidsvoorwaarden wil onderhandelen).

Er zijn vele cao’s die extra bevoegdheden (of faciliteiten) voor de OR regelen en is het de OR aan te raden, als er een cao van toepassing is, deze daarop te checken.

Ondernemingsovereenkomst

Wanneer OR en ondernemer in een ondernemingsovereenkomst extra OR-bevoegdheden regelen die gaan over het adviesrecht of het instemmingsrecht, zijn ook de procedures zoals beschreven in artikel 25 WOR (en artikel 26 WOR) en in artikel 27 WOR (en 36 WOR) van toepassing.

In een ondernemingsovereenkomst kunnen OR en ondernemer geen extra OR-rechten regelen over onderwerpen die de cao al uitputtend regelt of die al bij wet geregeld zijn of die met de cao of de wet in strijd zijn.  De ondernemer stuurt een afschrift van de overeenkomst naar de bevoegde bedrijfscommissie (en zou de ondernemer dat vergeten, dan tast dat ‘verzuim’ de geldigheid van de overeenkomst echter niet aan).

Geen eenzijdige intrekking

De ondernemingsovereenkomst met de extra OR-bevoegdheden is in beginsel voor onbepaalde tijd en kan de ondernemer niet eenzijdig weer intrekken of wijzigen. De OR moet met intrekking of wijziging akkoord te gaan, tenzij er sprake is van een belangrijke wijziging in de omstandigheden. OR en ondernemer kunnen wel afspreken dat de overeenkomst voor een aangegeven bepaalde duur is en bij bereiken van de einddatum deze vanzelf afloopt.

Algemene geschillenregeling

Bij een verschil van mening tussen OR en ondernemer over de interpretatie van de ondernemingsovereenkomst, kunnen beide partijen gebruik maken van de algemene geschillenregeling, (artikel 36 WOR). Dat betekent dat het geschil wordt voorgelegd aan de kantonrechter en deze om een beslissing wordt gevraagd.

Ondernemingsovereenkomst

Welke uitspraken zijn er met betrekking tot ondernemingsovereenkomsten? Jurisprudentie Ondernemingsovereenkomst en de OR inzake: uitbreiding adviesrecht, bovenwettelijk adviesrecht, eenzijdig opzeggen convenant, nakomen van afspraken, tijdstip adviesaanvraag en algemene geschillenregeling.

Wil jij meer weten over de uitspraken? 

De OR-advieslijn

Heb jij vragen over de medezeggenschap of het werk van de ondernemingsraad. Maak dan gebruik van de OR-advieslijn. Onze adviseurs staan voor jullie klaar om met jullie mee te denken over hoe jullie je rol inhoud en positieve invloed kunnen geven.

Bekijk hier de OR-advieslijn:

Deel dit bericht