HR en arbeidsvoorwaarden
Vakantieregeling en instemmingsrecht OR

De vakantieregeling bevat afspraken over de manier waarop vakantiedagen zijn geregeld. OR heeft instemmingsrecht.

De OR heeft instemmingsrecht bij het vaststellen, wijzigen of intrekken van een vakantieregeling (artikel 27 lid 1b WOR).

In een vakantie- of verlofregeling worden afspraken weergegeven over de manier waarop binnen een bedrijf de opname van de vakantie(-dagen) is geregeld. Het aantal vakantiedagen valt daar niet onder. Artikel 27, lid 1b van de WOR regelt het instemmingsrecht van de OR voor het vaststellen, wijzigen of intrekken van een vakantieregeling. Van belang is na te gaan of in de CAO bepalingen ten aanzien van vakantie en arbeidstijdverkorting zijn opgenomen, bijvoorbeeld het (maximaal) aantal collectief vast te leggen dagen.

Vakantiewetgeving

In het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:634 e.v. BW) zijn regels opgenomen met betrekking tot vakantie zoals de aanspraak op vakantiedagen, het minimum aantal vakantiedagen, het opnemen van vakantiedagen en de aanspraak op loon gedurende de vakantie. Sinds februari 2001 is de vakantieregeling in het BW verruimd. Uitgangspunt is dat de werknemer zelf zijn vakantie vaststelt, tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten of in CAO of arbeidsovereenkomst de vakantie is vastgelegd. Niet opgenomen vakantiedagen blijven vijf jaar geldig. Voor (semi)overheidspersoneel is dit deel van het BW niet van toepassing, maar staan vergelijkbare bepalingen in de arbeidsvoorwaardenregeling opgenomen.

Verlofsparen

In het kader van flexibilisering worden steeds minder zaken vast geregeld; dit geldt ook voor de vakantieregelingen. De mogelijkheid bestaat dat medewerkers vakantie sparen voor een sabbatical leave. Er kan geld gespaard worden voor verlof, waarbij pas bij opname belasting moet worden betaald. In de Wet Arbeid en Zorg zijn bestaande en nieuwe verlofregelingen en de financiele stimuleringsmaatregelen in samenhang opgenomen. Deze wet is ook van toepassing op overheidspersoneel.

5 mei

Nationale en christelijke feestdagen zijn gelijk te stellen aan zondagen, zodat niet hoeft te worden gewerkt. Deze dagen staan in de Algemene termijnenwet (artikel 3 lid 1). Bevrijdingsdag, 5 mei, is sinds 1990 ook opgenomen in de Algemene termijnenwet als een nationale feestdag, maar dit betekent niet dat werknemers dan een betaalde vrije dag hebben. Dat is overgelaten aan onderlinge afspraken tussen werkgevers en werknemers. Alleen als 5 mei in de CAO of het bedrijfsreglement genoemd staat als een nationale feestdag, dan hebben de medewerkers een (betaalde) vrije dag. Ook kunnen medewerkers in de individuele arbeidsovereenkomst opgenomen hebben dat 5 mei een nationale vrije dag is. Is dit niet het geval, dan kunnen medewerkers deze dag wel vrij nemen, maar de werkgever behoeft hiervoor niet te betalen.

HR en arbeidsvoorwaarden

Een breed terrein waar de OR veel invloed op kan uitoefenen is ‘HR en arbeidsvoorwaarden’. Via onze trainingen en advies op maat kunnen wij jullie ondersteunen in het opzetten en het beoordelen van het beleid en de diverse regelingen. Leer de belangrijkste aspecten kennen en geef richting aan de rol van de OR.

Bekijk hier de trainingen voor HR en arbeidsvoorwaarden!

Wat is de rol van de OR?

Wat is de rol van de OR bij afkoop vakantie-uren, bezettingsgraad kerstperiode, buitengewoon verlof, collectieve bedrijfsuitsluiting, doktersbezoek tijdens werktijd en prefverlof.

Lees hier de verschillende uitspraken!

Deel dit bericht