Nieuws

Symposium 50 jaar NVA

logo_nva.jpg
20 september 2018

‘Een terugblik, om vooruit te kijken’

Vanwege het 50-jarig bestaan van De Nederlandse Vereniging voor Arbeidsverhoudingen, wordt er op 12 oktober 2018 een symposium georganiseerd. Deze dag zal van 09:30 tot 17:00 duren.

De Nederlandse Vereniging voor Arbeidsverhoudingen (NVA) bestaat in 2018 vijftig jaar. De vereniging werd in 1968 opgericht door Wil Albeda (1925-2014), vakbondsbestuurder, hoogleraar sociaaleconomisch beleid, ARP-politicus en minister van sociale zaken. Sinds de oprichting heeft de NVA zich ingespannen om het onderzoek naar en het maatschappelijk debat over de Nederlandse arbeidsverhoudingen te stimuleren.

De NVA wil het jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. In deze tijden is de arbeidsmarkt in vergelijking met het jaar van oprichting drastisch gewijzigd en staat de inrichting van het Nederlandse overlegsysteem, het ook internationaal veel geroemde ‘poldermodel’, ter discussie.

Na een eerste symposium in april waarin is teruggekeken naar de wortels van ons arbeidsbestel, gaan we nu vooruitkijken. In dit jubileumsymposium staat het perspectief voor de arbeidsverhoudingen in de komende decennia centraal. Met in de ochtend (inter)nationaal toonaangevende sprekers, daarna gaan we aan het werk met de vraagstukken van deze tijd.

De bijeenkomst vindt plaats in het Ministerie SZW, dat dit jaar 100 jaar bestaat!

Programma

10.00 uur. Opening – 100 jaar SZW & 50 jaar NvA… in de voetsporen van prof. Wil Albeda.
10.15 uur. Wat bindt mens en organisaties? Internationale ervaringen met de flexibilisering van de arbeid. – Prof. Valeria Pulignano, hoogleraar sociologie, KU Leuven.
11.00 uur. Internationale trends en nationale arbeidsverhoudingen. Reflecties op de capaciteiten van kleine landen in de wereldeconomie. – Dr. Aartjan de Geus, CEO Bertelmann Stiftung, voormalig minister SZW/ voormalig voorzitter CNV.
12.00 uur. De werking van ‘lange systemen’ en de toekomst van de arbeid voor jongere en oudere generaties. – Frank Kalshoven, Directeur Argumentenfabriek en columnist van de Volkskrant.
12.30 uur. Vragen en aansluitend lunch
13.30 uur. Interactief programma: Betrokkenheid en bindingskracht – de toekomst van relaties in het werk. – Gefaciliteerd door jongeren en hun platforms (Semi Eski-CNV, Pim Paulusma-FNV, Hendrik Noten-AWVN en Joyce van der Staaij-SZW).
15.30 uur. Plenaire discussie en toekomstverkenning, met o.a. de medewerking van Harrie van der Kraats (directeur sociale zaken VNO/ NCW) en Zakaria Boufangacha (coördinator arbeidsvoorwaarden FNV), en de Directie Arbeidsverhoudingen van het Ministerie SZW.
16.30 Afronding en bij een drankje persoonlijke afspraken maken voor de toekomst.

 

Meer informatie over aanmelden kun je hier vinden.

Deel dit bericht