Nieuws

Wettelijke bedenktijd bij vijandige overname

Wettelijke bedenktijd
03 mei 2021

Per 1 mei 2021 wettelijke bedenktijd van 250 dagen voor beurgenoteerde vennootschappen bij vijandige overname

Op 1 mei 2021 wijzigt Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek met een nieuw artikel 2:114b. Deze is van toepassing op beursgenoteerde ondernemingen en moet bescherming bieden tegen activistische aandeelhouders. De wetswijziging regelt een ‘adempauze’ van maximaal 250 dagen voor het bestuur bij een vijandige overname, en ook bij een dreigend ontslag van bestuurders of commissarissen.

Bedenktijd inroepen

Het bestuur van een beursgenoteerde vennootschap kan in de volgende gevallen deze bedenktijd van maximaal 250 dagen inroepen:

  1. Bij een openbaar bod op de aandelen waarover geen overeenstemming is bereikt met het bestuur van de vennootschap (de vijandige overname).
  2. Bij een voorstel van aandeelhouders voor een benoeming, schorsing of ontslag van een (of meer) bestuurder(s) of commissaris(sen) van de vennootschap.
  3. Bij een voorstel van aandeelhouders om de statutaire bepalingen te wijzigen die benoeming, schorsing en ontslag van bestuurders en commissarissen regelen.

Wettelijke voorwaarden aan het inroepen van de bedenktijd:

  • Het bestuur moet motiveren dat het openbaar bod of het voorstel, wezenlijk in strijd is met het belang van de vennootschap en de onderneming.
  • De Raad van Commissarissen (als die er is) moet het inroepen van de bedenktijd goedkeuren.

De Ondernemingskamer (OK) van het gerechtshof in Amsterdam kan op verzoek van aandeelhouders de bedenktijd beëindigen:

  • Als het bestuur de strijdigheid met het belang van de vennootschap en de onderneming onvoldoende kan motiveren, of
  • Het voortduren van de bedenktijd niet (langer) bijdraagt aan een zorgvuldige beleidsbepaling door het bestuur, of
  • Er ook andere beschermingsmaatregelen actief zijn vergelijkbaar met de bedenktijd (als de statuten bijvoorbeeld de uitgifte van preferente aandelen of een maximum aantal stemmen per aandeelhouder regelen, wat de macht van aandeelhouders al inperkt).

Raadplegen OR

Tijdens de bedenktijd is het bestuur ook verplicht om alle informatie te verzamelen die nodig is voor een “zorgvuldige beleidsbepaling” met het belang van de vennootschap en de verbonden onderneming voor ogen. Onderdeel van een zorgvuldige beleidsbepaling is dat het bestuur zowel de aandeelhouders (die tenminste drie honderdste deel van de uitstaande aandelen bezitten) raadpleegt als ook de OR.

De reacties van de aandeelhouders en van de OR, moet het bestuur op de website van het bedrijf plaatsen.

OR en bedenktijd

Deze wetswijziging geeft de OR van een beursgenoteerd bedrijf een (beperkte) positie bij een vijandig overnamebod als het bestuur de bedenktijd inroept. Het bestuur moet de OR dan van meet af aan betrekken bij het gesprek tussen het bestuur en de commissarissen over de (on)wenselijkheid van een eventuele vijandige overname en kan de OR daarin zijn eigen standpunt bepalen. Dit is ook het geval als het bestuur bedenktijd inroept bij een aandeelhoudersvoorstel tot ontslag van bestuurders en commissarissen of een statutenwijziging die de positie van bestuurders en commissarissen wijzigt.

WOR adviesrecht

Bij een vijandige overname heeft de OR in beginsel geen adviesrecht (25 1 a WOR). Het bestuur roept bedenktijd in, omdat deze de overname niet mede ondersteunt en niet betrokken is. De WOR regelt een dergelijke situatie niet en kan uit rechtspraak worden opgemaakt dat het bestuur een overnamebesluit dient te ondersteunen of er neutraal tegenover te staan om van een WOR-besluit te kunnen spreken. De OR heeft in dat geval adviesrecht over een voorgenomen besluit tot een zogenoemde ‘vriendelijke’ overname.

WOR informatierecht en overlegrecht

De OR heeft te allen tijde zijn overlegrecht en informatierecht en kan hiervan onder meer gebruik maken als de bestuurder verzuimt zijn wettelijke verplichting na te komen om tijdens de ingeroepen bedenktijd de OR (tijdig) te raadplegen.

Meer informatie?

Om als ondernemingsraad effectief te opereren in het verkrijgen van invloed op de besluitvorming is het inzicht hebben in het krachtenspel in de organisatie van wezenlijk belang. Inzicht in de governance is daarvoor essentieel. Onze adviseurs kunnen je hierin ondersteunen. Dat kan via onze trainingen, advies op maat of onze specials.

Meer informatie over Medezeggenschap en governance

Deel dit bericht