Onafhankelijke vertrouwenspersoon nodig?

Onafhankelijke vertrouwenspersoon nodig? Neem contact met ons op!

Waarom een (onafhankelijke) vertrouwenspersoon?

In je werk ben je dagelijks in contact met anderen. Bijvoorbeeld met collega’s, maar ook met leveranciers of opdrachtgevers. Maar deze samenwerking loopt niet altijd zoals je graag wenst. Zo kan er ongewenst gedrag zoals pesten, discriminatie en seksuele intimidatie op de werkvloer ontstaan. In zo’n situatie kan een vertrouwenspersoon een veilige haven bieden. Vertrouwenspersonen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de mentale gezondheid door een gevoel van begrip en verbondenheid te creëren.

Ongewenst gedrag valt onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA), een thema in de Arbowet. Volgens de Arbowet (artikel 3.2) moet de werkgever PSA voorkomen. In het bijzonder beperken. In de Arbowet staat dat werkgevers beleid moeten hebben ter preventie en beperking van de risico’s inzake psychosociale arbeidsbelasting. Er staat niet letterlijk in de Arbowet dat het hebben van een vertrouwenspersoon verplicht is. Dat gaat binnenkort veranderen, althans als de Eerste Kamer akkoord gaat. Medio mei 2023 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met een initiatiefwetsvoorstel ingebracht door Maatoug (GroenLinks) tot verplichtstelling van een vertrouwenspersoon. Nu is het wachten op het besluit van de Eerste Kamer.

Onafhankelijke vertrouwenspersoon nodig?

Het is belangrijk dat iedereen in een organisatie de mogelijkheid heeft om bij een vertrouwenspersoon terecht te kunnen. Met een vertrouwenspersoon ga je een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek aan.

Heeft jouw organisatie een vertrouwenspersoon nodig? SBI Formaat beschikt over een pool van ervaren, deskundige en gecertificeerde onafhankelijke vertrouwenspersonen.

Werkzaamheden onafhankelijke vertrouwenspersoon

De onafhankelijke vertrouwenspersoon heeft diverse werkzaamheden. De vertrouwenspersoon kan bijvoorbeeld:

  • Voor verschillende doeleinden worden ingezet;
  • Opvang en begeleiding bieden aan melders en klagers;
  • Hiaten in het beleid signaleren en advies geven;
  • Makkelijk bereikbaar zijn door het geven van presentaties en regelmatige aanwezigheid;
  • Leidinggevenden trainen in het signaleren en omgaan met ongewenste omgangsvormen;
  • Adviseren over het opzetten van een klachtenprocedure;
  • Intervisie voor/met de interne vertrouwenspersoon organiseren.

Naast het aanbieden van een onafhankelijke vertrouwenspersoon, kan je bij ons ook terecht voor een (lid) klachtencommissie en ondersteunen wij vertrouwenspersonen (o.a. met trainingen en intervisie).

Werkwijze vertrouwenspersoon

Wat gebeurt er als je een melding bij een vertrouwenspersoon maakt? En wat doet een vertrouwenspersoon nu eigenlijk? In onderstaande twee filmpjes leggen we dit verder uit.

Video’s vertrouwenspersonen

 

Blogs/artikelen

Onze trainers/adviseurs schrijven regelmatig blogs en artikelen met als thema (on)gewenst gedrag en vertrouwenspersonen.

Bekijk hier onze blogs

Meer weten?

Wil je meer weten over de rol van de vertrouwenspersoon en hoe SBI Formaat je daarbij kan helpen? Kortom, heb je behoefte aan een onafhankelijke vertrouwenspersoon? Vul dan onderstaand contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

Benieuwd naar onze vertrouwenspersonen? Leer ze kennen!

  • Privacy- en cookieverklaring

    Ik ga akkoord met de verwerking van mijn persoonsgegevens conform de privacy- en cookieverklaring van SBI Formaat.