Invloed op werktijden

Veranderende werktijden; de OR heeft veel invloed

Een grote groep mensen in Nederland maakt lange dagen en heeft onregelmatige werktijden. Ongeveer 15% van de beroepsbevolking in Nederland werkt soms of regelmatig ’s nachts. Dat aantal stijgt. Voor veel medewerkers blijft het werk bijna altijd doorgaan. Denk daarbij aan bereikbaarheidsdiensten, maar ook het reageren op e-mails en telefoontjes in de avond of op je vrije dag. Nieuwe ontwikkelingen als het hybride werken leveren veel op, maar vervagen ook de grens tussen werk en privé.
Werktijden zijn voortdurend aan het veranderen. De OR heeft veel invloed op arbeidstijden, maar wordt dit altijd voldoende benut? En wordt dit ook benut om werk te maken van gezonde werktijden die bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers? Dit kan vast beter.

Doelstelling

Na deze cursusdag ken je de gedachtegang achter en belangrijkste inhoud van de Arbeidstijdenwet en weet je waar je nog meer op moet letten. Je krijgt antwoord op vragen als:
  • Wat mag wel? Wat mag niet?
  • Waar moet je op letten als OR/VGW(M)-commissie?
  • Wat zijn belangrijke vuistregels voor gezonde arbeidstijden?

Daarnaast wordt aandacht gegeven aan andere relevante wetgeving en afspraken die van belang (kunnen) zijn, zoals de Wet flexibel werken.

Werkwijze

Gedurende de training ‘Invloed op werktijden’ wordt gewerkt met informatieblokken, afgewisseld met discussie, individuele opdrachten en checklists om het beleid van uw organisatie te beoordelen. Dit zetten we vervolgens om in bruikbare ideeën om in uw organisatie mee aan de slag te gaan. We ruimen tijd in voor vragen die spelen onder de deelnemers en/of hun achterban.

Tip

Kom samen met je collega-OR/VGWM-commissie-lid naar deze training. Dan kun je gericht samen werken aan opdrachten die gaan over de arbo-organisatie van jouw bedrijf of instelling of een specifieke arbo-kwestie van jouw organisatie onder de loep te nemen.
Ook is het een goed idee om je preventiemedewerker/arbo-coördinator mee te nemen. Deze manier van werken heeft een positief effect op de onderlinge samenwerking.

SBI Formaat en de 17 SDG’s:
voor een betere en duurzame wereld voor iedereen

Met onze dienstverlening willen wij bijdragen aan de 17 doelen voor een betere wereld (de 17 SDG’s). In deze training gaan we in ieder geval aan de slag met onderstaande doelen:

Het zorgen voor een goede gezondheid bij iedereen en het promoten van welzijn voor alle leeftijden.
SDG4 Adequaat onderwijs is voor mensen in alle leeftijdscategorieën en in alle levensfasen van belang.
Economische groei is pas duurzaam als kapitaal, arbeid en grondstoffen verantwoordelijk worden ingezet en als winsten en inkomens eerlijk verdeeld worden.

Training op maat

Willen jullie deze training met jullie OR volgen? Vul dan het formulier in (onderaan). Wij zullen z.s.m. contact opnemen om de details te bespreken: datum, locatie, kosten, inzet trainer, etc..

De arbeids-/werktijden zijn in organisaties op veel verschillende manieren geregeld. Het hangt af van het type werk en de afspraken in het bedrijfsreglement en de cao. Wil jullie, als OR, meer weten of hebben jullie begeleiding nodig? Neem dan contact op met onze deskundigen van het expertiseteam Arbeid & Gezondheid.

  • 09:15 - 09:30

    Aankomst locatie

    Ontvangst deelnemers, koffie en thee staan voor je klaar.

  • 09:30 - 12:30

    De Arbeidstijdenwetgeving

    Er volgt een presentatie over de ins en outs van de Arbeidstijdenwet (ATW) en van belang zijnde regelgeving en afspraken. De OR/ VGWM-commissie krijgt antwoord op vragen als:

    • Welke grenswaarden gelden voor rusttijd en lengte van diensten, overdag en in de nacht?
    • Waar moet nog meer op gelet worden?
    • Wat zijn de belangrijkste verplichtingen van de werkgever?

    Daarnaast gaan we in op andere relevante wetgeving en afspraken die van belang (kunnen) zijn.

    De invloed van de OR

    Nu focussen we meer op de rechten en mogelijkheden van de OR. De OR heeft instemmingsrecht. We nemen de reikwijdte van het instemmingsrecht voor. Daarbij wordt ingegaan op een aantal voorbeelden uit de praktijk en de jurisprudentie.

  • 12:30 - 13:30

    Pauze en lunch

  • 13:30 - 15:50

    Gezonde Werktijden

    Als OR/ VGWM-commissie wil je dat de werktijden naast de grenzen van de Arbeidstijdenwet (ATW) en CAO, ook getoetst worden op gezondheids- en veiligheidsrisico’s en risico’s inzake de psychosociale arbeidsbelasting. Idealiter wordt dat voortaan standaard bij de invoering van nieuwe werktijden en roosterwijzigingen meegenomen. Harde gezondheidsgrenzen vaststellen is lastig, maar wat kan/ moet wel? In dit programmaonderdeel wordt het allemaal in beeld gebracht. 

    Ontwikkelingen en voorbeelden uit de praktijk

    We gaan in op ontwikkelingen rond arbeidstijden, zoals bijvoorbeeld nachtwerk, vormen van zelfroosteren, het op- en afschalen van ploegendiensten, thuiswerken en het recht op onbereikbaarheid.
    Tussentijds is er in de vorm van opdrachten, vragen en discussie aandacht voor uw eigen praktijk. In de afronding werken we toe naar een ‘lijst’ van punten waar de OR op kan/ moet letten bij verandering van werktijden of roosters.

  • 15:50 - 16:15

    Afsluiting en einde van de training

Beschikbare data

  • Datum

    Duur training

    Locatie

  • Ik ga akkoord met de verwerking van mijn persoonsgegevens conform de privacy- en cookieverklaring van SBI Formaat.