Blog

Activeren van de achterban

positieve psychologie oplossingsgericht werken activeren
08 juli 2025 / Camiel Schols

Blogserie: 3) Achterbancommunicatie – Activeren

Om de achterban te betrekken bij het OR-werk heb je vier mogelijkheden:
1)  Informeren
2)  Raadplegen
3)  Activeren
4)  Participeren
In deze derde blog (in een serie van 4 blogs) bespreek ik het activeren van de achterban. Met activeren bedoel ik dat de OR de medewerkers oproept of stimuleert om actie te ondernemen. Actie om zelf op te komen voor hun belangen of om dit samen met de OR te doen.

Actie op de juiste plaats

“Er is niemand die onze koelkast schoonmaakt. In de andere vestiging is dat prima geregeld. Die kantine ziet er veel beter uit. Die van ons zou jaren geleden al gerenoveerd worden en er is nog niks gebeurd!”  Wat doet de OR met dit signaal uit de achterban? Ik zou zeggen: “Wat weerhoudt de OR om deze bal terug te spelen, zodat de collega’s er zelf achteraan gaan?”

De OR is door het personeel gekozen om hen te vertegenwoordigen. Maar dat wil niet zeggen dat de OR alle kolen uit het vuur moet halen. Sterker nog: de OR heeft ook als taak om het directe overleg tussen leiding en medewerkers te bevorderen. Overleg waarbij medewerkers zelf opkomen voor hun wensen en behoeften.

Aan dit laatste ontbreekt het nog wel eens. Soms hoor ik van OR-leden dat medewerkers zich niet open uitspreken tegenover hun leidinggevende. Mensen klagen wel onderling bij het koffieapparaat, maar niet op de plaats waar het thuishoort. Uiteindelijk wordt niemand daar wijzer van. “Er gebeurt toch niks mee” of “als je lastig bent wordt je teruggepakt” zijn veelgehoorde overtuigingen. Dit zijn gevaarlijke aannames die een eigen leven gaan leiden als ze niet ter discussie worden gesteld.

Goed werknemerschap

De OR kan zijn steentje bijdragen aan de openheid in de organisatie door ook zijn eigen achterban aan te spreken. Bijvoorbeeld door mensen aan te moedigen om samen te gaan staan voor hun wensen en behoeften. Op de eerste plaats in het werkoverleg. Maar ook een handtekeningenactie of een gezamenlijke brief kan de bal aan het rollen brengen. Als de OR zijn bestuurder houdt aan goed werkgeverschap, dan mag de OR zijn achterban aanspreken op goed werknemerschap. En assertief gedrag is daar onderdeel van.

Voorbeelden van het activeren van de achterban:

  • “De OR heeft jullie klacht over het toepassen van de vakantieregeling ontvangen. We vragen jullie om dit punt op de agenda van het eerstvolgende teamoverleg te zetten. Laat ons weten hoe het is gegaan en wat het heeft opgeleverd.”
  • De OR vraagt iedereen om deel te nemen aan het medewerkerstevredenheidsonderzoek.
  • De OR raadt aan om de informatiebijeenkomst over de nieuwe pensioenregeling bij te wonen.
  • De OR adviseert om zelf een afspraak te maken als jouw jaargesprek nog niet is ingepland.
  • De OR roept op om de vertrouwenspersoon te raadplegen als je last hebt van ongewenst gedrag van je collega’s of van je leidinggevende.

Ondernemingsraden die hun achterban ergens toe willen oproepen, gebruiken daarvoor meestal hun nieuwsbrief.  Als je een voorbeeld wilt zien van een nieuwsbrief met een oproep aan alle collega’s, lees dan mijn blog over het informeren van de achterban.

Geschreven door Camiel Schols,SBI Formaat Camiel Schols
trainer & adviseur SBI Formaat.

 

Het OR-werk staat of valt met communicatie! Lees meer over het thema Communicatie (met de achterban) op onze website.

Heb je een vraag? Neem gerust contact op met Camiel via camiel.schols@sbiformaat.nl.

Deel dit bericht