Blog

Graag jullie advies over het genomen besluit ….

gedrag or besluit advies
14 januari 2020 / David Gerritsen

‘’Graag jullie advies over het genomen besluit van de aanschaf van de machines van vorige maand’’

Vorige maand is er een belangrijke investering gedaan door de bestuurder. Er staan opeens twee machines bij van twee miljoen per stuk. De OR wordt niet geïnformeerd of om advies gevraagd: de WOR wordt niet nageleefd. Het komt vaker voor dan men zou hopen. Wat moet je doen als je wordt gepasseerd als ondernemingsraad?

Interactie met de bestuurder: de sleutel!

roos van leary

Een bekend model over de werking van gedrag tussen mensen, is de Roos van Leary. Uit dit model kunnen we veel halen als het gaat om de relatie die jullie als OR hebben met jullie bestuurder. Een belangrijk onderdeel hiervan willen we onder de aandacht brengen, namelijk boven -en ondergedrag.

Bovengedrag: dominant gedrag, sturend en leidend, zowel verbaal als non-verbaal.
Ondergedrag: reagerend, volgend en passief gedrag, ook zowel verbaal als non-verbaal.

Leary geeft aan dat ‘onder’ gedrag, ‘boven’ gedrag oproept. Het is een manier om het gedrag van de bestuurder te voorspellen en te beïnvloeden. De bestuurder is formeel aangewezen als de leider van de organisatie, en heeft hiermee al een status waardoor hij eerder bovengedrag zal laten zien. Een valkuil is dat jullie als OR daardoor (te) veel ondergedrag laten zien, waardoor het ‘boven’ gedrag van de bestuurder nog meer wordt versterkt. De kans is daarmee groter dat de bestuurder minder rekening met je houdt en dus je passeert bij een instemming of advies plichtig onderwerp.

Het is raadzaam om altijd aan de bel te trekken als je achteraf wordt geïnformeerd over bijvoorbeeld een belangrijke investering. Laat je niets merken, dan laat je namelijk het eerder genoemde ‘onder’ gedrag zien. Het is echter niet raadzaam om direct naar de kantonrechter of naar de Ondernemingskamer te stappen. De relatie met de directie komt daardoor namelijk onder druk te staan, terwijl je wel uiteindelijk met elkaar moet samenwerken. Wat kun je nog meer doen? Dit lees je volgende maand.

Geschreven door trainer/adviseur David Gerritsen

Deel dit bericht