Blog

Duurzame inzetbaarheid binnen het MKB (5)

duurzame inzetbaarheid participatie blog sbi formaat
24 februari 2016 / Wim Oolbekkink

De tragiek van dynamiek; duurzame inzetbaarheid op het scherpst van de snede

Deel 1

Een man met een onmiskenbaar noordelijke tongval. Een vertrouwenwekkende gestalte. Iemand aan wie ik zonder meer m’n portemonnee uitleen. Een collega waarmee het prettig samenwerken is.

En dan het bericht dat hij vertrekt. ‘Wat gaat hij doen?’ vraag ik. ‘Onbekend; hij weet het zelf ook nog niet precies’ is het antwoord.

Als ik hem later tegenkom vertelt hij me dat het voor zijn duurzame inzetbaarheid beter is dat hij vertrekt. Toch een beetje een eufemisme voor ‘ik ben het zat hier’.  ‘Spannend’, zeg ik. ‘Het is als springen van de hoge duikplank.’ Hij knikt. ‘Stapje voor stapje naar de rand en dan…’ Hij grijnst en snapt de metafoor. ‘Ja’, zegt-ie, ‘ik weet dat ik kan zwemmen, maar ik heb geen idee in welk water ik terecht ga komen’. ‘Dapper’, zeg ik. ‘Ach’, zegt hij, ‘liever had ik een helder plan zoals sommige collega’s. Enne; ik ga zeker niet duiken. Springen met mijn neus dicht is me spannend genoeg.’ Ik bied aan om met hem door te praten over zijn plan en schud hem bemoedigend de hand. ‘Geluk is een kwestie van doen’, mompel ik bij mezelf.

Zijn beslissing houdt me nog dagen bezig. Dit is wat er dus gebeurt. Mensen komen in beweging als hun eigen inzetbaarheid in het geding is. Tonen moed en zijn bereid en in staat om onzekerheid te accepteren als uitdaging. Ik kan dat alleen maar zeer waarderen. Het is de kern van mijn adviespraktijk op dit moment.

En toch knaagt het. Er is een loyale medewerker heengegaan. Een man die waarde kan toevoegen. En er is een zzp’er die niet precies weet wat hij wil voor in de plaats gekomen. Wat wordt hiermee opgelost? Ik ken de cijfers. Veel zzp’ers zouden graag meer uren maken. Er is verborgen werkeloosheid bij zzp’ers.

Aan de andere kant; een organisatie vermindert zo haar vaste lasten. Dat is vast noodzakelijk. Een mens is in beweging gekomen, geeft zekerheid op en springt in het diepe. Dat gun ik iedereen. Maar is dit nu de beste oplossing?

Er huist tragiek in deze dynamiek. Ik twijfel en besluit de oudcollega te volgen op zijn pad. Binnenkort deel 2 met hopelijk als titel ‘Het succes van dynamiek’.

Wim Oolbekkink, projectleider MKB Duurzame inzetbaarheid SBI Formaat

Dit is een blog uit de serie Duurzame inzetbaarheid binnen het MKB. De andere blogs uit deze serie kunt u hier lezen:
Deel 1 Wat brengt mensen in beweging?
Deel 2 Al zit je in je pyjama!
Deel 3 Niet lullen maar poetsen; Hoe eenvoudig kan het zijn?
Deel 4 Je bent jong en je wilt wat…

Deel dit bericht